Grad

TOKIĆ ČEKA POVJERENSTVO Zašto se oteže s odlukom je li u sukobu interesa?

TOKIĆ ČEKA POVJERENSTVO Zašto se oteže s odlukom je li u sukobu interesa?

Na adresu zamjenice gradonačelnika Orlande Tokić još nije dostavljena odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o pokretanju postupka. Naime, Povjerenstvo je navedenu odluku protiv zamjenice gradonačelnika donijelo na 79. sjednici koja se održala u veljači ove godine. Odluka tako put putuje iz Zagreba za Dubrovnik već četiri mjeseca.

—Navedena odluka je u izradi i čim bude napisana i potpisana od strane predsjednice Povjerenstva, bit će dostavljena dužnosnici Orlandi Tokić rekla nam je u odgovoru glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić. Osvrnula se i na razloge donošenje odluke o pokretanju postupka.

—Povjerenstvo je na 79. sjednici održanoj 21. veljače ove godine donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnice Orlande Tokić, zamjenice gradonačelnika Grada Dubrovnika, radi utvrđivanja je li se zamjenica gradonačelnika našla u sukobu interesa, s obzirom da je upravni odjel Grada Dubrovnika, kojim dužnosnica upravlja, izdavao potvrde glavnog projekta u predmetima investitora koji su bili zastupani po opunomoćeniku – trgovačkom društvu Apozito d.o.o. u kojem je dužnosnica bila zaposlena te je prije stupanja na dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Dubrovnika bila vlasnik i direktor navedenog trgovačkog društva, a nakon stupanja na dužnost je vlasništvo navedene tvrtke prenijela na supruga – ističu u jednom dijelu odgovora iz Povjerenstva. Također, navode dalje, u više navedenih predmeta potvrde glavnog projekta dužnosnica je i sama, kao zaposlenica trgovačkog društva Apozito d.o.o., izradila glavni projekt.

Ima 15 dana

Nakon što Tokić dobije odluku o pokretanju postupka, na nju se može očitovati u roku od petnaest dana.

—Povjerenstvo će, nakon što zaprimi i razmotri dužnosničino očitovanje, procijeniti treba li prikupljati dodatnu dokumentaciju ili je predmet spreman za donošenje konačne odluke. Nakon što predmet bude spreman za odlučivanje, bit će uvršten na dnevni red jedne od sjednica Povjerenstva – kažu iz Povjerenstva za DuList.

O ‘Okrajku’

Podsjetit ćemo kako je Povjerenstvo već ‘pokazalo interes’ za Tokić krajem 2018. godine. Zamjenica gradonačelnika bila je suspendirana s dužnosti zamjenice do pravorijeka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Razlog tome jest njeno sudjelovanje u izradi idejnog rješenja tvrtke Primorje gradnja, koja je iskazala interes za kupnju 700 ‘kvadrata’ gradskog zemljišta u Janjinskoj ulici. Riječ je o slučaju zvanom ‘Okrajak’. Iako je Tokić s Primorje gradnjom ugovor potpisala prije nego što je uopće postala HDZ-ovom kandidatkinjom za zamjenicu gradonačelnika, Franković je želio otkloniti svaku sumnju u mogući sukob interesa. Početkom prosinca, Povjerenstvo je utvrdilo kako Tokić nije u sukobu interesa jer je idejni projekt za tvrtku Primorje gradnja radila prije stupanja na dužnost te što tijekom obnašanja dužnosti ne postoje okolnosti sukoba interesa jer tada nije ništa odlučivala za to trgovačko društvo. Uputa koja je izrečena tada je kako se zamjenica nadalje treba izuzimati od svih postupaka, procesa, donošenja odluka koji su u nadležnosti Grada Dubrovnika, a koji se odnose na trgovačka društva s kojima je surađivala pa tako i na trgovačko društvo Primorje gradnja.

—Od prvog dana sam znala da je sve u redu, dočekala sam odluku, ali ne mislim da je to nešto što bih trebala slaviti – rekla je Tokić u razgovoru za DuList, netom nakon donošenja navedene odluke. Dodala je: ‘Ne mislim da je ovo kraj’. I nije bio. Samo dva mjeseca nakon, u veljači 2019. godine, Tokić je ponovno prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa te se tako nastavila afera ‘Zamjenica’.

Prije godinu dana

Anonimna prijava je zaprimljena 1. veljače 2019. godine, na temelju koje je od Grada Dubrovnika zatražena dostava cijele dokumentacije, a koja se odnosi na predmete tvrtke Apozito d.o.o.. Zatražila se i ponovna dostava dokumentacije koja je vezana za projekt Primorje gradnja, o čemu je Povjerenstvo već dalo mišljenje u prosincu 2018. godine. U prijavi se tada, dakle, navodilo da Povjerenstvo nije imalo kompletnu dokumentaciju kad je davalo mišljenje na zahtjev dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića. Poseban dio prijave odnosio se na to da je dužnosnica Orlanda Tokić udjele u trgovačkom društvu Apozito d.o.o. prenijela na supruga, a da Grad Dubrovnik, ima cijeli niz projekata u kojima je trgovačko društvo Apozito ili angažirano kao nadzor ili je podnositelj zahtjeva za akte Grada Dubrovnika. Povjerenstvo je, prema tada neslužbenim informacijama, ‘pročešljalo’ i njenu ulogu u projektu Studentskog doma. Godinu dana nakon prijave, donesena je odluka Povjerenstva o pokretanju postupka protiv Orlande Tokić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 24. lipnja 2020.

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist