Aktualno

Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete?

dijete djeca 1

Dijete vam je na bolničkom liječenju pa provjerite u kojim slučajevima kao roditelj ili skrbnik imate pravo na besplatni smještaj uz dijete te koja je razlika između cjelodnevnog i dnevnog smještaja uz dijete.

Cjelodnevni smještaj (24-satni) uz dijete ostvaruje se ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima ugovorne bolničke ustanove. Pravo ostvaruje jedan od roditelja ili osigurana osoba koja skrbi o djetetu.

Cjelodnevni smještaj, na prijedlog izabranog doktora djeteta može koristiti osigurana osoba:

1. jedan od roditelja ili skrbnik djeteta mlađeg od tri godine

2. jedan od roditelja ili skrbnik djeteta s težim smetnjama u razvoju pod uvjetom da roditelj ili skrbnik djeteta odnosno dijete o utvrđenim težim smetnjama u razvoju posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela odnosno nalaz i mišljenje nadležnog tijela vještačenja u skladu sa posebnim propisima

3. jedan od roditelja ili skrbnik djeteta mlađeg od 18 godina, oboljelog od maligne ili druge bolesti koja neposredno ugrožava život, koje se nalazi na bolničkom liječenju u ugovornoj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od malignih ili drugih bolesti koje neposredno ugrožavaju život

4. jedan od roditelja ili skrbnik djeteta za vrijeme bolničke medicinske rehabilitacije djeteta u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.

Smještaj se ostvaruje na osnovi uputnice za bolničko liječenje. Također osigurana osoba koja ostvaruje pravo na smještaj nije obvezna sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite, a osiguranik koji u skladu s odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju može ostvariti pravo na naknadu plaće, za vrijeme tog smještaja ima pravo na naknadu plaće na ime privremene spriječenosti za rad zbog njege djeteta, piše Dnevnik.hr.

Dnevni smještaj uz dijete

Što se tiče dnevnog smještaja uz dijete radi se o pravu na dnevni smještaj, ali ne i noćenje.

Pravo može koristiti jedan od roditelja ili skrbnik djeteta mlađeg od sedam godina života ili s težim smetnjama u razvoju koje se nalazi na bolničkom liječenju u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od akutnih bolesti, a na prijedlog izabranog doktora djeteta odnosno odjelnog doktora ugovorne bolničke zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi.

Jedan od roditelja ili skrbnik djeteta s težim smetnjama u razvoju koje o tome u skladu s posebnim propisima posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela odnosno nalaz i mišljenje nadležnog tijela vještačenja ima pravo na dnevni smještaj uz dijete bez obzira na dob djeteta.

Dnevni smještaj ostvaruje se na osnovi uputnice za bolničko liječenje. Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist