Aktualno

TKO NE RADI PO PROPISIMA? Sanitarna inspekcija naplatila 5 tisuća eura kazni

konobar sezonci

Inspekcije Državnog inspektorata i ove godine u ljetnim mjesecima provode pojačane inspekcijske nadzore u turističkim središtima na obali. Na području Dubrovačko-neretvanske županije, turistička inspekcija Državnog inspektorata od 1. svibnja je obavila 25 inspekcijskih nadzora, a naplatili su i ‘koju’ kaznu.

Najveći broj inspekcijskih nadzora, njih 19, obavljeno je u ugostiteljskim objektima, dok je pet inspekcijskih nadzora obavljeno nad pružateljima usluga u turizmu.

-U predmetnim inspekcijskim nadzorima turistički inspektor je primijenio načelo oportuniteta za 27 utvrđenih povreda propisa, dok su za 12 povreda propisa poduzete zakonom propisane mjere odnosno naplaćen je prekršajni nalog u iznosu od 469,61 eura te je naplaćeno 11 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u ukupnom iznosu od 3.260,42 eura – naglašavaju iz Državnog inspektorata.

Što se tiče Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata, ona je obavila 30 inspekcijskih nadzora u kojima je izdala 16 mandatni kazni te je ukupno naplaćeno 5.126,82 eura.

Inspekcija rada, u području radnih odnosa, obavila je 18 nadzora u kojima je izdala četiri prekršajna naloga te četiri optužna prijedloga za utvrđenih 10 prekršaja, kako nam ističu iz Državnog inspektorata.

Više od 1500 povreda
Kako ističu iz inspektorata za DuList, u turističkim središtima na obali, trenutno je nekoliko stotina inspektora na terenu.

Konkretno, kako navode, na terenu su turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu), vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.

-Samim nadzorima u sezoni, prethodili su koordinirani inspekcijski nadzori tijekom svibnja i lipnja kada su inspekcije Državnog inspektorata obavile na cijelom području Republike Hrvatske gotovo 1300 inspekcijskih nadzora. 45 posto nadziranih subjekata poslovalo je sukladno propisima, a u 711 (55 posto) inspekcijskom nadzoru utvrđeno je ukupno 1.556 raznih povreda propisa – naglašavaju.

Inače, najviše utvrđenih povreda propisa odnosilo se na neprijavljivanje radnika, nezakoniti rad stranaca (državljana trećih zemalja), neprovođenje procjene rizika, neosposobljenost radnika za rad na siguran način, nelegalno iznajmljivanje i neisticanje maloprodajne cijene i slično.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist