Aktualno

Tko naplaćuje “upisnine” za srednjoškolce?

shutt ucionica

Tragom nedavno objavljenog članka kako su učenici omiške Srednje škole “Jure Kaštelan” do kraja rujna obvezni u školu donijeti 150 kuna za upisininu odnosno za troškove kopiranja i izdavanja potvrda ili u suprotnom neće moći pohađati nastavu, provjerili smo kakvo je stanje u dubrovačkim srednjim školama.

Tako smo saznali da Opća gimnazija, Medicinska, Ekonomska,Obrtnička i Pomorska škola ne naplaćuju taj iznos, dok Klasična gimnaija i Turistička škola naplaćuju. Sve naravno naplaćuju i osiguranje za učenike.
 
– Gimnazija ne uzima svojim učenicima naknadu za troškove. Nekoć smo uzimali 20 kuna za kopiranje testova, no škola je u stanju financirati troškove učenika. Pa školovanje je besplatno. Nudimo im na početku školske godine jedino osiguranje koje iznosi između 20 i 30 kuna i to od najpovoljnijeg ponuditelja, a učenici su osigurani 24 sata. Što se tiče izleta uzimamo 3 ponude i na roditeljskom sastanku se odlučuje koja je najpovoljnija – rekla nam je ravnateljica Opće gimnazije Dubrovnik Sanja Putica.

– Ne naplaćujemo ništa za troškove učenika. Za naplatu tih sredstava koja se koriste namjenski, potrebna je odluka osnivača i školskog odbora. S obzirom da u našoj školi naplata nije bila uvriježena, naplaćivala se davno i to 40-ak kuna, ali smo od toga odustali  – istaknula je ravnateljica Medicinske škole Marina Lukenda Rudenjak.

– Ne, Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik učenicima ne naplaćuje nikakve 'upisnine'. Mi smo među onim školama koje ne naplaćuju nikakve dodatne troškove i trošarine za školovanje. Nikakav tip upisnine, nikakvi troškovi kopiranja – istaknula nam je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik Suzana Đurđević.
 
– Ne naplaćujemo te troškove. Naplaćujemo jedino osiguranje. Upravo imamo ponude između 30 i 50 kuna, pa ćemo vidjeti koju ćemo odabrati. Dakle, troškove za kopiranje, izdavanje potvrda ne naplaćujemo niti ćemo naplaćivati – rekao nam je ravnatelj Pomorske škole Tomislav Vitković.
 
– Iako smo u teškoj situaciji nismo se odlučili na taj potez, već kopiranje i izdavanje potvrda pokrivamo vlastitim sredstvima. Jedino naplaćujemo učenicima osiguranje – odgovorio nam je ravnatelj Obrtničke škole Dinko Mandić.
 
S druge strane, u Klasičnoj gimnaziji Dubrovnik naplaćuju 50 kuna.
– Za troškove učenika naplaćujemo 50 kuna,a  riječ je o iznosu koji se koristi za kopiranje. Ako neki učenik ne plati, neće mu se ništa dogoditi. S obzirom da imamo velike troškove po tom pitanju, dogovorili smo se s roditeljima da plate taj iznos, no naravno učenicima se neće ništa dogoditi ukoliko ne plate taj iznos – dodao je ravnatelj Bernard Pleše.

– To škola može odrediti, a postoje dva načina, a jedan od njih se zove naplata 'povećanih troškova školovanja'. Dakle, učenik kod upisa uplaćuje i povećanje troškove školovanja, ovisi o tme kako je koja škola to donijela, a u većini je škola ta 'upisnina' 150 kuna.

– Ta 'upisnina' svodi se na to da učenik plati troškove osiguranja, kopiranja i slično. Dakle, ne da učenik plati pa kopira tokom godine, već su ti troškovi materijala oni koji obavljaju profesori, dakle kopiranje ispita i slično, da oni ne moraju učenicima diktirati ispitna pitanja. Ukratko, za materijale koje profesori pripremaju učenicima. To nije obavezno niti standardno – ističe Ante Perušina, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole, te dodaje kako u zakonu piše kako su to 'troškovi dodatnog školovanja'.

Pročitajte još

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist