Aktualno

Tko je na meti Porezne uprave?

Tko je na meti Porezne uprave?

Hrvatski su poreznici ove godine žestoko krenuli u lov na moguće utajivače poreza, te je početkom godine pokrenuto više od 2 tisuće postupaka kojima se ispitivao nesrazmjer imovine i prihoda. Kako doznajemo češlja se i imovina 60-ak uglednih Dubrovčana, no potvrdu, ne o imenima već o brojkama nismo dobili od Porezne uprave, jer su podatci tajni.

No, poznato je primjerice kako su poreznici provjeravali prijavljenu imovinu i zabilježene prihode pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, dok je desetak Zagrepčana, koji nisu mogli dokazati od kud im novac za imovinu, moralo platiti 7,8 milijuna dodatnog poreza na osnovu rješenja koje su dobili u ožujku i travnju ove godine.

Zapravo se pokušava otkriti postoji li i koliki je nasrazmjer prijavljene imovine (nekretnina i pokretnina) te legalnih prihoda koje osoba prijavljuje u godišnjoj poreznoj prijavi. A za sve je kriv OIB.
 
Sve je krenulo od OIB-a
 
Naime, iako nam Porezna uprava, čiji smo odgovor čekali čak mjesec dana (!) nije željela dati podatke kolikom je broju građana provjeravana imovina i podrijetlo novca kojim je kupljena, te što je u tim provjeravam otkriveno, kao i koliki iznos pojedini Dubrovčani trebaju platiti na ime dodatnog poreza, objasnili su nam na temelju čega se određena osoba provjerava, odnosno na temelju kojih se indicija kreće u provjeru.

– Uvođenjem OIB-a kao jedinstvenog identifikatora za upis osoba u službene evidencije koje se vode u RH o osobama i imovini, naglašeno je da je jedan od strateških ciljeva uvođenja OIB-a, povećanje učinkovitosti poreznog sustava te učinkovitosti državnih i drugih institucija. Temeljem OIB-a, kao jedinstvenog identifikatora, organizirana je informatička razmjena podataka s institucijama koje vode registre o vlasništvu imovine, čime je razvijena aplikacija koja upravo omogućava praćenje promjena imovnog stanja osoba te usporedbom promjene imovnog stanja s prijavljenim prihodima i primicima moguće je pratiti jesu li svi ostvareni prihodi i primici iskazani.

Na taj način dolazi se u relativno kratkom vremenu kroz aplikaciju do pojedinih pokazatelja o postojanju nesrazmjera između stečene imovine i izvora sredstava za stjecanje iste. Dakle, program omogućuje da se takve osobe putem određenih „signala“ odmah izdvoje kroz sustav – odgovorili su nam nakon mjesec dana čekanja iz Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave.
 
POREZNA TAJNA
 
No, podatcima ne može svatko pristupiti, tek 1600 osoba u cijeloj državi.

– Mogućnost uvida u aplikaciju i njeno korištenje ima otprilike 1600 službenika, s različitim nadležnostima, ovisno o djelokrugu posla koji obavljaju u ostalim postupcima u nadležnosti Porezne uprave, (primjerice: postupci ovrhe, nadzora, izdavanja potvrda i ostalo). Takvi podaci koriste se isključivo za potrebe poreznih postupaka i nadležna tijela glede davanja podataka iz službenih evidencija koje vode, strogo poštuju propise o zaštiti tajnosti podataka iz svojeg djelokruga – napomenuli su iz Ministarstva financija.

Dodali su i kako je broj takvih slučajeva koji postoje na području Dubrovnika u nadležnosti Područnog ureda Dubrovnik i ne mogu se javno iznositi iz navedenih razloga, a zbog mogućnosti narušavanja instituta porezne tajne, radi očite mogućnosti povezivanja podataka o stjecanju imovine s određenom osobom.

Pa eto, iako nam poreznici nisu odgovorili nego na samo jedno pitanje, moglo bi se zaključiti kako smo iz zadnjeg dijela odgovora dobili potvrdu da se češlja i imovina nekih Dubrovčana. Kojih? Onih čije je ime izbacio kompjuterski sustav jer primjerice voze luksuzne jahte te žive u skupocjenim vilama, a imaju prijavljene prihode koji takav luksuz ne omogućavaju. To je dovoljno da Porezna reagira.
 

TKO NE PLATI PRIJETI MU KAZNENA PRIJAVA
Utaja poreza

Ukoliko se tijekom postupka dokaže kako je imovina pojedinca vrjednija od prihoda kojega je prijavio, razlika se tretira kao neprijavljeni dohodak i na njega treba platiti porez. No, tko odbije plaćanje može sebi navući kaznenu prijavu za utaju poreza.

 

LINIĆ POTVRDIO
Cebalo ostaje pročelnik
Iako su se posljednjih mjeseci mnoga imena, pa i nekih lokalnih SDP-ovaca, vezivala uz čelnu poziciju dubrovačke ispostave Porezne uprave, ministar Slavko Linić donio je odluku. Dosadašnji pročelnik Mato Cebalo i dalje će kao pročelnik voditi Poreznu Upravu Dubrovnik.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist