Aktualno

Andro ih nije volio

Andro ih nije volio

S velikom se lakoćom gradonačelnik Andro Vlahušić rješava svojih najbližih suradnika. I to ni više ni manje nego uglavnom onih koje upravo sam postavlja na određenu funkciju.

Svih, osim jednoga kojega se nikako riješiti. Čak ni kad se ne pojavi na Gradskom vijeću i time desetak mjeseci prije novih izbora dovodi koaliciju u pitanje. No, o njemu nešto kasnije.

Najnoviji primjer, koji bi mogao ići u prilog tezi kako gradonačelnik zapravo nema svoje ljude od povjerenja koje bi u danom trenutku mogao postaviti na važne pozicije, jest onaj sada već bivše direktorice Turističke zajednice Nikoline Vicelić. Nakon povlačenja po medijima o navodnom mobbingu u TZ-u, Vicelić je Vlahušiću ponudila svoju ostavku. A on ju je prihvatio uz objašnjenje kako se nisu složili u razmišljanjima.
 
 RAZLIČITI POGLEDI
 
– Razlog neslaganja je pitanje razrješenja odnosa unutar TZ-a. Imali smo različite poglede i nismo to razriješili – objasnio je novinarima Vlahušić. A upravo je on Nikolinu Vicelić doveo na mjesto direktorice TZ-a nakon što dotadašnjoj direktorici Jelki Tepšić nije produžen ugovor. Istina Tepšić je zatekao na toj čelnoj poziciji, ali je s njom kao predsjednik dubrovačke TZ surađivao tri godine. Suradnja je okončana istekom ugovora.

No, kad smo kod turizma sjetimo se i Pave Župan Rusković. Vlahušić je bivšu ministricu turizma doveo za svoju savjetnicu za turizam. Postavio ju je i na čelo Destinacijskog menadžmenta sve dok se nije dogodio gaf. Izjava kako mladi iz Australije i Novog Zelanda u Dubrovniku nisu poželjni koštala je Župan Rusković bliske suradnje s gradonačelnikom, koji je brže bolje odlučio ne produžiti joj ugovor.

Govorilo se i o Vlahušićevom razlazu s drugim savjetnikom, onim za more Rikardom Rossettijem, no u ovom slučaju ljubav ipak nije pukla (barem za sad).

Riješio se Vlahušić i svoje desne ruke iz kampanje 2009. godine, Ivice Granića, koji je nakon pobjede na izborima trebao Vlahušiću voditi ured za odnose s javnošću. No, došlo je do razlaza o čemu je Granić progovorio i na svom portalu.

ROŠADE PO ODJELIMA

Slijedi smjena u Uredu gradonačelnika. Dolaskom na vlast Vlahušić je poželio promijeniti ustroj gradske uprave (prvi put). Donio je odluku koju je podržala i njegova većina u Gradskom vijeću te ustrojio novi upravni odjel, tada nazvan Ured gradonačelnika, a na njegovo je čelo doveo Hrvoja Ivaniševića.

Međutim, kad je Vlahušić drugi put poželio napraviti preustroj gradske uprave, sve kako bi s mjesta pročelnika smijenio Zdenka Medovića s kojim se zaratio preko medija, došlo je i do promjena u Ivaniševićevom uredu. Njegov se odjel tada spojio s Medovićevim Upravnim odjelom za opće poslove te postao Upravni odjel za poslove gradonačelnika.

Tim potezom je Medović maknut, a privremenim obnašateljem dužnosti pročelnika tog novog odjela postaje Hrvoje Ivanišević. Međutim, gradska uprava odaslala je informaciju u javnost kako je tim spajanjem proširen obim poslova Ivaniševićevog ureda te kako je za taj posao neophodna pravnička struka.

Stoga je donesena odluka da se mjesto šefa Upravnog odjela za poslove gradonačelnika povjeri nekadašnjem tajniku Gradskog poglavarstva u doba Dubravke Šuice Igoru Deranji. A Ivanišević u tom istom odjelu postaje savjetnik za kapitalne projekte. No, u medijima se naglašavalo kako je Ivanišević zapravo smijenjen zbog navodnog neslaganja s gradonačelnikom.

SVAĐE I U STRANCI I U KOALICIJI

Posvadio se gradonačelnik i sa svojim, sada već bivšim stranački kolegom. Hrvoja Pešela tako je maknuo iz Nadzornog odbora Luke Dubrovnik, a Pešel je potom istupio iz HNS-a. Tu je i Goran Vuković kojega je najprije maknuo iz Upravnog vijeća Linđa, koji je svojim potezima na sebe navukao gnjev plesača. Vuković je maknut i iz Upravnog vijeća DURA-e, a sve zbog sukoba s čelnikom gradskog HNS-a Antunom Pravedanom. No, Pravedan i Vlahušić sve su izgladili, barem u nastupima za javnost.

Posljednji u nizu sukoba s bliskim suradnicima jest onaj sa zamjenikom i SDP-ovcem Nikom Šaljom. Iako ga ne može smijeniti budući da su obojica na zajedničkoj listi izabrani na neposrednim izborima, Vlahušić je Šalji zabranio ne samo javno istupati, nego su mu zabranjeni i kontakti s pročelnicima. Šalja se tako ovog ponedjeljka nije pojavio na kolegiju komunalaca, a njegovo je mjesto zauzeo v.d. pročelnika UO za promet, stanogradnju i razvojne projekte Dinko Mirić – novi Vlahušićev čovjek od povjerenja.

Kad smo kod povjerenja, vratimo se na početak ovog teksta i onog kojeg Vlahušić nikako da smijeni. Riječ je naravno o njegovom koalicijskom partneru Peru Vićanu, koji je prema riječima Nika Šalje „gradonačelnik Dubrovnika u sjeni“. Iako ga je optužio čak i za podmetanje dokumenata na potpis, zbog čega je završio i na sudu, Vlahušiću je Vićan i dalje desna ruka. Ili je obratno, ako je vjerovati Šalji.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist