Hrvatska

Tko je kriv za pad broja stanovnika? Većina poduzetnika kaže – političari

Tko je kriv za pad broja stanovnika? Većina poduzetnika kaže - političari

Državni zavod za statistiku objavio je prve službene podatke Popisa stanovništva za 2021. godinu prema kojemu u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, što znači da je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Navedene brojke posljedica su kako činjenice da su se mnogi u tom periodu odselili iz Hrvatske, tako i slabe stope nataliteta.

Udruga Glas poduzetnika tim je povodom 16. siječnja provela među svojim članovima anketu s pitanjem “Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?” kako bi saznala koga poduzetnici smatraju odgovornim za ovakav veliki gubitak stanovnika. Anketa je provedena na Facebook grupi Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 koja broji više od 80.000 članova, a u anketi je do ovog trenutka sudjelovalo oko 3.000 ispitanika. Rezultati ankete pokazuju kako većina ispitanih, čak 58% njih, smatra da su najodgovorniji političari te destruktivna politika/klijentelizam, koju najodgovornijom smatra 24% ispitanih. Također, 10% ispitanika smatra da su građani ipak najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika, a 5% ispitanih smatra da su krivi političari i građani koji glasaju za njih ili ne glasaju uopće, dok je 3% ispitanika navelo ostale razloge za odgovornost velikog pada broja stanovnika u Hrvatskoj.

Anketa 131. “Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?”

Iz rezultata ankete vidljivo je da velika većina poduzetnika smatra da su političari i njihova destruktivna politika i klijentelizam s ukupno 82% glasova najodgovorniji za trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj, dok dodatnih 15% odgovornima smatra građane koji glasaju za političare, odnosno ne izlaze na izbore. Podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine zaista su poražavajući. Većina ispitanih smatra da su političari doslovno otjerali mnoge, a pogotovo mlade ljude koji nemaju motivacije za ostanak u Hrvatskoj, u druge države u potrazi za boljim uvjetima i životnim standardom. Osim toga, treba podsjetiti i na mjeru Biram Hrvatsku kojom Vlada namjerava motivirati iseljenike za povratak u domovinu novačnim poticajima, a iz koje se jasno vidi da Vlada nema razumijevanja za probleme s kojima se građani Hrvatske susreću.

“Iseljavanje i negativni prirodni prirast nisu od jučer problem Hrvatske, to je problem koji je tu već trideset godina. Ulaskom u EU iseljavanje je dobilo nove dimenzije, a nema nikakve naznake da će se takav trend preokrenuti.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a, te dodao: “Svim poduzetnicima je jasno da odgovornost za takvu situaciju snose političari koji su obnašali vlast i defnirali i gospodarske i demografske javne politike tijekom cijelog ovog perioda, a ne samo trenutačna Vlada. Ipak, očekivali bismo da premijer ipak ima neki kontakt sa stvarnošću i da nas poštedi bajki koje pričaju on i njegovi suradnici, nego da se suoči sa stvarnom situacijom, prihvati dugogodišnju odgovornost svoje stranke za katastrofalno stanje i rezultate. Očekujemo da Vlada u suradnji sa sposobnim i proaktivnim nevladinim organizacijama kao savjetničkim tijelima definira reforme koje je nužno provesti i da se s tim reformama suoči jer je to jedini način da se izvučemo iz ove negativne spirale u sljedećih nekoliko desetljeća.”

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist