Hrvatska

Tko je imao najviše plaće prošle godine?

Novac

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.716 kuna i bila je nominalno 2,9 posto, a realno 3,4 posto viša nego u u prosincu prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, prosječna je neto plaća za prosinac nominalno porasla za 1,5 posto, a realno za 2,4 posto.

Prosjek za cijelu prošlu godinu, pak, iznosi 5.533 kune, a najveću prosječnu neto plaću za prosinac primili su zaposleni u zračnom prometu odnosno 10.555 kuna. Prosjek u djelatnosti promidžbe i istraživanja tržišta iznosi 9.352 kune, dok su zaposleni u financijskim uslužnim djelatnostima za prosinac dobili prosječnih 9.039 kuna neto plaće.

Točno 9.001 kunu, iznosila je, prosječna neto plaća isplaćena zaposlenima u računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanima s njima.

Istodobno su zaposlenici u proizvodnji odjeće primili najnižu prosječnu neto plaću za prosinac, u iznosu od 3.109 kuna. Nešto većih 3.130 kuna iznosio je prosjek plaća u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, dok su zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima zadnjeg lanjskog mjeseca u prosjeku bili plaćeni 3.132 kune.

Manje od 4.000 kuna iznosila je i prosječna neto plaća u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika, potom u drvnoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, proizvodnji namještaja te djelatnosti socijalne skrbi (bez smještaja za starije i osobe s invaliditetom).

 

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist