Hrvatska

Tko je imao najviše plaće prošle godine?

Novac

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5.716 kuna i bila je nominalno 2,9 posto, a realno 3,4 posto viša nego u u prosincu prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, prosječna je neto plaća za prosinac nominalno porasla za 1,5 posto, a realno za 2,4 posto.

Prosjek za cijelu prošlu godinu, pak, iznosi 5.533 kune, a najveću prosječnu neto plaću za prosinac primili su zaposleni u zračnom prometu odnosno 10.555 kuna. Prosjek u djelatnosti promidžbe i istraživanja tržišta iznosi 9.352 kune, dok su zaposleni u financijskim uslužnim djelatnostima za prosinac dobili prosječnih 9.039 kuna neto plaće.

Točno 9.001 kunu, iznosila je, prosječna neto plaća isplaćena zaposlenima u računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanima s njima.

Istodobno su zaposlenici u proizvodnji odjeće primili najnižu prosječnu neto plaću za prosinac, u iznosu od 3.109 kuna. Nešto većih 3.130 kuna iznosio je prosjek plaća u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, dok su zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima zadnjeg lanjskog mjeseca u prosjeku bili plaćeni 3.132 kune.

Manje od 4.000 kuna iznosila je i prosječna neto plaća u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika, potom u drvnoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, proizvodnji namještaja te djelatnosti socijalne skrbi (bez smještaja za starije i osobe s invaliditetom).

 

Pročitajte još

Nekoliko proizvoda se povlači s polica butiga, u jednom utvrđena prisutnost salmonele!

Dulist

HVZ: Povećao se broj požara u 2022. godini

Dulist

Vlada donijela novu odluku, cijene goriva zamrznute na još dva tjedna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija