Županija

Tko izlazi na tržište pod županijskim brendom?

zupan ugovori

OPG Niko Đivanović, obrt „Delicije“ Nenad Živić, OPG Mirjana Handabaka, OPG Marija Kuraja, Dubrovačka kuća d.o.o., OPG Luko Jakobušić, OPG Miletić, OPG Ruse Sambrailo, OPG Luka Dragić i OPG Ivica Matijević korisnici su oznake ‘Dubrovnik-Neretva Rural Quality’. Ugovori sa županom Nikolom Dobroslavićem potpisani su danas u palači Ranjina.

Dobroslavić je čestitao potpisnicima te kazao da je ovaj projekt od iznimnog značaja, kako zbog definiranja koji su to tradicijski ruralni proizvodi i koji je njihov standard, ali i zbog glavnog cilja njihovog što boljeg plasmana na tržištu.
– Dubrovačko-neretvanska županija obiluje ruralnim tradicionalnim bogatstvom, a vjerujem kako će oznaka „Dubrovnik-Neretva Rural Quality“ pridonijeti da ono bude što bolje prepoznato – zaključio je Dobroslavić.

Predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje proizvoda Josip Žuvela izrazio je zadovoljstvo što se potpisuju ovi ugovori, pritom kazavši kako vjeruje da će zavidna kvaliteta arancina, mjendula i smokava ostati na razini, kao i biti kontinuirano kontrolirana.

Riječ je o nastavku projekta Tradicijski proizvodi za turističko tržište koji se provodi u suradnji s DUNEA-om, MINT-om i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. U veljači je raspisan poziv za prijavu novih poduzetnika te je nakon terenskog obilaska i prezentacije projekta pristiglo 25 zahtjeva – 14 za dubrovačke arancine, 9 za dubrovačke bruštulane mjendule i 2 za dubrovačke suhe smokve.

Organoleptičko povjerenstvo u sastavu Josip Žuvela, Božo Lučić i Sanda Desnica ocjenjivalo je u svibnju pristigle uzorke te je 17 proizvoda ocijenjeno zadovoljavajućom ocjenom, a 8 proizvoda nije zadovoljilo stroge ocjenjivačke kriterije.

Ukupna kontrolirana količina koja se ovoga trenutka pušta na tržište pod županijskim brendom/ oznakom je 1325 kg. Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila je startni paket pakiranja (30% prijavljenih količina) te se obvezala promovirati tradicijske proizvode i poticati nove proizvođače.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist