Politika

Tko će naslijediti Marinka Vlahinića u Gradskom vijeću?

Tko će naslijediti Marinka Vlahinića u Gradskom vijeću?

Odlazak Marinka Vlahinića, nakon duge i teške bolesti kojoj se on opirao do zadnjeg daha, teško je pogodio njegovu obitelj, prijatelje, poznanike, stranačke kolege…

On je obol svom Gradu dao na brojne načine, bilo privatno ili javno, a dok se za neke ljude kaže kako su ostavili ‘velike cipele za popuniti’, u njegovom slučaju valja parafrazirati tu izreku i istaknuti kako je HDZ-ov vijećnik ostavio ‘veliku stolicu za ispuniti’.
Naime, njegovom smrću, njegov vijećnički mandat vraćen je stranci kojoj je on dugi niz godina pripadao, a već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebao bi ga zamijeniti netko drugi s kandidacijske liste.

Sigurno iz redova HDZ-a
Kako doznajemo, gradski HDZ-ovci ovoj temi još nisu posvetili puno razmišljanja, a lista kandidata i kandidatkinja je poprilično široka. Naime, od preostalih 17 ljudi na listi koji nisu ušli u ovaj saziv Gradskog vijeća, njih 13 dolazi iz HDZ-a, dok je preostalih četiri iz koalicijskih stranaka. Ono što je jedino sigurno zasada je kako će novi vijećnik biti upravo HDZ-ovac čime automatski iz igre ispadaju Vedran Smokvina (HSS), Marijana Majić (HSP AS), Liana Cosmai Baće (HSLS) te Nikša Dubelj (HSP AS).

Raič ili Hladilo
Od svih kandidata dva najizglednija imena su ona Vide Raiča i Marijete Hladilo, inače 9. i 10 na listi. Naime, Vide Raič trenutno je na funkciji tajnika Gradskog odbora HDZ-a, a kao i njegova kolegica Marijeta Hladilo član je Gradskog odbora stranke.
Raiča javnost najbolje zna iz vremena kada je bio direktor hotela Gruž, a Hladilo je inače zaposlenica Županije dubrovačko-neretvanske na funkciji pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Osim tog imenovanja, njezino ime prije kandidature na prošlim lokalnim izborima nije se pretjerano vezivalo uz stranački vezane aktivnosti, iako je se kao suradnicu još 2010. godine vezivalo baš uz Mata Frankovića.

Osim njih dvoje u uži izbor ulazi još i Nikica Anić, bivša predsjednica Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinski’ Dubrovnik, inače profesorica u Gimnaziji Dubrovnik.

U malo širem krugu mogućnosti otvara se prostor za ostale HDZ-ovce na listi. Na 14. mjestu na posljednjim lokalnim izborima nalazi se Ivo Lučić, inače predsjednik HVIDR-e koji je na listu dospio kao predstavnik Gornjih sela. Nakon njega tu je Davor Jančić, inače predsjednik Temeljnog ogranka Montovjerna koji je u kvoti HDZ-a već bio u Upravnom vijeću Lokruma. Ante Damić predsjednik je Temeljnog ogranka Pile-Kono, a Gordan Špero na čelu je Temeljnog ogranka Grad. Njih dvoje (16. i 17. na listi) bili su članovi Nadzornog odbora Vodovoda, odnosno Vrtlara u vrijeme Dubrovačkog dogovora. Iz tih tijela su izašli na zahtjev tada novog predsjednika HDZ-a Mata Frankovića.

Emilio Puljizević, inače predsjednik Temeljnog ogranka Zaton javnosti je postao poznat po sukobu sa zamjenikom gradonačelnika Željkom Ragužem nakon čega je predsjednik DVD-a Zaton ekspresno smijenjen iz UV JVP Dubrovački vatrogasci čiji je tada bio član. Stijepo Tomaš kao 20. na listi predsjednik je Temeljnog ogranka Osojnik, dok je Đuro Musladin predstavnik Elafita. Domagoj Trojanović predsjednik je Temeljnog ogranka Trsteno, dok je pretposljednji na listi Zoran Jović, inače Gružanin, a na listu je došao kao predstavnik branitelja.

Na posljednjem počasnom mjestu je Ivo Jelić, predsjednik kluba utemeljitelja dubrovačkog HDZ-a, kao i prvi predsjednik HDZ-a Dubrovnik.

Vrijedi istaknuti kako političke stranke u imenovanju novog vijećnika ne moraju ići po listi prvenstva.

Marinko Vlahinić
Veliki doprinos politici
Marinko Vlahinić je do svoje smrti 5. studenog dao veliki doprinos dubrovačkoj politici.
Ovaj istaknuti HDZ-ovac, inače privatni poduzetnik, u politici je od 1997. godine, a dubrovačkoj javnosti ostat će poznat po svoja tri viječnićka mandata te svojim, često duhovitim, ali i emotivnim istupima za govornicom Gradskog vijeća. Bio je i potpredsjednik Gradskog odbora ove stranke u Dubrovniku, te predsjednik Nadzornog odbora Libertasa u prošlom mandatu gradske uprave.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist