AktualnoUrednički izbor

Tko će dobiti koncesiju za Copacabanu?

Tko će dobiti koncesiju za Copacabanu?

Posljednjeg dana 2019. godine tvrtki Tin Trade d.o.o. u vlasništvu obitelji Sentić istječe desetogodišnja koncesija na plaži Copacabana. Ova je tvrtka, podsjetimo, koncesiju dobila 2009. godine kao jedini ponuditelj na raspisanom natječaju s godišnjom koncesijskom naknadom od 86 tisuća kuna plus tri posto dobiti. Prema planu davanja koncesija na pomorskom dobru za ovu godinu, procijenjena godišnja naknada za novu koncesiju, koja će se raspisati na pet do 20 godina, sukladno odluci davatelja koncesije, što je u ovom slučaju Dubrovačko-neretvanska županija, iznosi 100 tisuća kuna (stalni dio) plus tri posto promjenjivog dijela.

Koncesije tek kad se steknu uvjeti
No, Godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom na području Dubrovačko-neretvanske županije za 2019. godinu utvrđeno je ukupno 27 lokacija za dodjelu koncesija, među kojima se nalazi i plaža Copacabana, ali i primjerice Hotel Neptun i Vila Elita, koji su u sklopu Importanne Resorta te privezište Vila Dubrovnik. Do danas je Županija, odnosno Županijska skupština provela tek nekoliko postupaka za dodjelu koncesija od ukupno njih 27 i to na onim lokacijama na kojima su se, govore, stekli svi uvjeti. Zanimalo nas je stoga što je s ostalim lokacijama, odnosno kad će se zacrtani Plan provesti do kraja te provesti postupci dodjele koncesija. Pa i za Copacabanu.

— Postupak dodjele koncesija je multidisciplinarni postupak koji u načelu započinje definiranjem pomorskog dobra, njegovom provedbom u zemljišnim knjigama, usklađenjem važeće prostorno-planske dokumentacije, eventualno ishođenje akata o građenju i dr. U taj postupak su stoga uključeni, osim Županije, i niz drugih tijela kao što su Katastar, Državno odvjetništvo, sudovi, itd. U konačnosti, Dubrovačkoneretvanska županija donosi Odluke o namjeri davanja koncesije, a po usklađenosti s gornjim postupcima. Iz tog razloga Plan sadržava i treba sadržavati sve potencijalne lokacije za koncesioniranje pomorskog dobra te lokacije na kojima je iskazan interes za koncesioniranje, a koje su u različitoj fazi provedbe – objasnili su iz Dubrovačkoneretvanske županije.

— Županija je ove godine donijela Odluke o namjeri davanja koncesije / Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za sve lokacije na kojima su se stekli uvjeti te su aktivnosti Županije u potpunosti u skladu s Planom – zaključuju.

Industrijska luka, marina, uzgoj školjaka…
Tako je u skladu s planom u koncesiju na 20 godina dana luka posebne namjene – industrijska luka Radež u Općini Blato, gdje je ovlaštenik koncesije Radež d.d. Stalni dio koncesije iznosi 48 tisuća kuna plus 2 posto promjenjivog dijela naknade. Potom je obrt za morsku akvakulturu Bartulović dobio desetogodišnju koncesiju za djelatnost akvakulture – uzgoj školjaka u Općini Slivno koju plaća 5 tisuća kuna godišnje pus 1 posto promjenjivog dijela naknade. U Malostonskom zaljevu dane su četiri koncesije vrijednosti 12.953,47 kuna plus 0,20 posto promjenjivog dijela, a svaka je dana na deset godina za uzgoj školjaka. Koncesionari su obrt Prstac, Makoč, Giusepina i Magister. Gradina d.o.o ovlaštenik je koncesije u idućih 15 godina za luku posebne namjene – luku nautičkog turizma – Marina Lovište (Općina Orebić) uz godišnju naknadu od 55 tisuća kuna plus 2,2 posto promjenjivog dijela naknade. Plaža ispred Hotela Lafodia je pak za 91 tisuću kuna godišnje plus 3 posto promjenjivog dijela dana u koncesiju Anker Grupi na idućih pet godina, dok je privezište Lopud također Anker Grupi dano u petnaestogodišnju koncesiju za 41 tisuću kuna godišnje plus dva posto promjenjivog dijela. — Za plažu ispred Hotela Epidaurus u Cavtatu, Općina Konavle donesena je Odluka o namjeri davanja koncesije te će se uskoro donijeti Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja – napomenuli su iz Županije.

Neptun, Elita, Plat, Villa Dubrovnik No zanimalo nas je i koji uvjeti nisu, primjerice, stečeni za dodjelu koncesije za Hotele Plat, Hotel Neptun, Vilu Elitu pa i privezište Vila Dubrovnik te naravno što je s Copacabanom. — Na plaži Copacabana je dodijeljena koncesija do konca godine te će se predložiti donošenje nove Odluke o namjeri davanja koncesije za predmetno pomorsko dobro – odgovorili su na naš upit iz Dubrovačko-neretvanske županije. Kad je riječ o Hotelu Neptun i Vili Eliti, iz Županije navode kako su s nadležnim Ministarstvom, odnosno Vladom RH, utvrdili granicu pomorskog dobra te je izrađen i predan geodetski elaborat na provedbu. Provedbom elaborata u katastru i zemljišnim knjigama može se predložiti Županijskoj skupštini donošenje Odluke o namjeri davanja koncesije. Isto je i s Hotelima Plat gdje je utvrđena granica pomorskog dobra, izrađen i predan geodetski elaborat na provedbu, a potom će u skladu s projektima koji bi uključivali pomorsko dobro ispred Hotela Plat, nadležni županijski Upravni odjel predložit će Županijskoj skupštini donošenje Odluke o namjeri davanja koncesije. — U skladu s odredbama plana te po ishođenju akata o građenju može se predložiti donošenje Odluke o namjeri davanja koncesije za privezište Vila Dubrovnik – zaključili su iz Županije. Inače, procijenjena godišnja naknada za koncesiju Hotela Neptun, sukladno planu, iznosi 200 tisuća kuna plus tri posto promjenjivog dijela naknade, a za Vilu Elitu pak 80 tisuća kuna godišnje plus tri posto.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist