Politika

Tko bi u koje ministarstvo…

Iako je do izbora nešto manje od mjesec dana već se zna kojim će ljudima SDP i ostatak Kukuriku koalicije napuniti urede Vlade ako dobiju izbore.

Većina medija donosi kako premijer postaje Milanović, a potpredsjednici Vlade Radimir Čačić, Milanka Opačić i Neven Mimica.

Ministarstvo vanjskih poslova će preuzeti Vesna Pusić, no negdje se tu mora uklopiti i Neven Mimica bi htio voditi odnose s Europskom unijom, dok Pusić želi da sve bude u jednom ministarstvu. Problem bi se mogao riješiti ako Mimica bude potpredsjednik za unutarnju i vanjsku politiku, što bi ga učinilo povjerenikom u Europskoj komisiji, nakon ulaska u Europsku uniju.

Nagađa se da će Slavko Linić voditi Ministarstvo financija, no isto tako navodno, Milanović je nezadovoljan njegovim istupima u javnosti, osobito svojevremenim zvanjem MMF-a. Moguća zamjena je SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić, no on konkurira još i za mjesto predsjednika ministarstva za regionalni razvoj i gospodarenje novcem iz europskih fondova.

Kalmetino ministarstvo bi se moglo razdvojiti. Za promet bi tako nadležan postao SDP-ov župan Zlatko Komadina, a za infrastrukturu Radimir Čačić. Pod njegovom nadležnosti bi bio i razvoj, ali i problemi poduzetništva i gospodarstva uopće. Uz to, Čačić bi mogao preuzeti i resor zadužen za radnička pitanja, no navodno SDP-ovci to ne žele jer bi Čačić postao premoćan.

Ranko Ostojić iz SDP-a rukovodit će policijom. IDS-ovac Veljko Ostojić bio bi ministar turizma dok će Rajko biti zamjena Dada Milinovića. Ministrica socijalne skrbi mogla bi biti Milanka Opačić, dok bi Mirela Holy bila ministrica Zaštite okoliša, bez prostornog uređenja, što bi trebalo biti novo ministarstvo pod tko zna čijim vodstvom.

HNS bi htio da Ministarstvo kulture preuzme njihova Andrea Zlatar, no navodno Zoran Milanović ima plan za ministra postaviti Nenada Stazića. Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, mogao bi doći na mjesto potpredsjednika Sabora, a predsjednik bi mogao biti Boris Šprem. 

Pročitajte još

Umjetna inteligencija prekopirala Vlahušića!? Evo odgovora o najvažnijim pitanjima za Dubrovnik

Dulist

VLAHUŠIĆ ‘Dubrovnik ima ograničene razvojne mogućnosti dok u cijelosti ne bude upravljao morem od Belvedera do Elafita’

Dulist

Cossiga posmrtno proglašen počasnim građaninom, Trostmannu nagrada za životno djelo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija