Kultura

‘TIŠINA MOLIM!’ Što nam donosi filmski turizam?

Processed with VSCO with a6 preset

U sklopu drugog izdanja filmske manifestacije ‘Tišina Molim! Film i Grad od 1919.’ u Lazaretima je u utorak navečer održana panel- diskusija o filmskom turizmu.

Na panelu su sudjelovali v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafelić, predsjednica španjolske filmske komisije Piluca Querol Fernandez, predstavnik festivala Kinookus Ivan Viđen, upravnik arhiva Jugoslavenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, predstavnica Turističke zajednice Dubrovnik Jelka Tepšić i Maro Carević kao predstavnik turističkih agencija Dubrovnik. Panel je moderirao dubrovački filmski redatelj Luka Benić.

Panelisti su se u diskusiji pobliže prikazali filmski turizam, sam njegov značaj, istaknuli dobre, a i one loše strane ovakvog vida turizma. Piluca Fernandez je otvorila temu prezentacijom o Španjolskoj, točnije Andaluziji kao filmskoj destinacije i prikazom kako na njega gledaju njeni stanovnici. Istaknula je kako je ovo njen prvi posjet Dubrovniku, a ne i posljednji, te zahvalila organizatorima na pozivu i pruženoj prilici za sudjelovanje na ovogodišnjoj manifestaciji.

-Imamo produkcije koje se najčešće zovu koprodukcije gdje se zapravo koristi lokalno stanovništvo, prije svega kao statisti. Jako dobar primjer je Robin Hood koji se nedavno snimao u Dubrovniku i koristio oko 1300 statista, što je jako zanimljiva brojka, te oko 200 do 300 domaćih filmskih radnika. To je uvijek jako važno jer se domaća kinematografija u cijelom svom aspektu zapravo naslanja na ono vrhunsko što dolazi iz svijeta. – izjavio je Daniel Rafaelić, osvrnuvši se na bit zapošljavanja građana na snimanjima u Gradu.

Početak filmskog turizma Dubrovnika Jelka Tepšić navodi 2012. godine, kada je Game of Thrones, već drugi put došao u Grad, a Turistička ga zajednica počela koristiti kao jedan od načina promocije Dubrovnika.

Završetkom panel-diskusije program se nastavio projekcijom francuske ratne drame ‘Gorko voće’.

‘Tišina Molim! Film i Grad od 1919.’ nastavlja se današnjom dječjom radionicom ‘Set dizajn’, a predavanje o malo drugačijoj jugoslavenskoj kinematografiji, pod nazivom ‘Filmski Dubrovnik i politički horizonti: od represije do ekonomije’ održat će dipl. pov. Daniel Rafaelić u Lazaretima, lađa 2 s početkom u 19 sati.

Pročitajte još

Giorgio Baranac: Zbog priprema za koncert DSO-a znalo se dogoditi da ostanem i dva dana u arhivu

Iva Dedo

‘Detalji Grada’ DULU-ovca u Narodnoj knjižnici

Dulist

UZ TISKANJE 55. BROJA ‘DUBROVAČKIH HORIZONATA’ Esencija svega dubrovačkog

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija