Aktualno

TEMATSKA PREDAVANJA Tisućljeće benediktinskog samostana na Lokrumu

Povodom obilježavanja tisuću godina benediktinskog samostana na Lokrumu Studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovački muzeji i Javna ustanova Rezervat Lokrum organiziraju Tematska predavanja o Lokrumu u petak, 19. svibnja s početkom u 11.00 sati na otoku. Predavači će biti nastavnici, studenti i alumni studija Povijest Jadrana i Mediterana te djelatnici Dubrovačkih muzeja. Program će trajati dva sata, a besplatan brod za Lokrum polazi u 10.30 sati.

Prema sačuvanoj ispravi, tj. prijepisu iz 13. stoljeća, benediktinski samostan Sv. Marije na Lokrumu osnovan je 1023. godine, dok su posljednji redovnici otok napustili 1798. godine. Osim niza predavanja o benediktincima (o osnutku samostana, svakodnevici redovnika, legendi i istini o lokrumskom prokletstvu) bit će govora i o lokrumskom Lazaretu, vlasnicima otoka nakon pada Republike, izgradnji utvrde Royal, Lokrumu kao jedinstvenoj hortikulturnoj stanici austrijskog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog, brodolomu brika ‘Triton’ 1859. godine, Lokrumu kao otoku djece u 20. stoljeću, te otoku Lokrumu u okvirima kulturnog turizma.

Pročitajte još

[FOTO] Tijelovska procesija ulicama Grada

Dulist

SVJETSKO VINSKO NATJECANJE Zlatna medalja za Malvasiju dubrovačku Zoro

Dulist

SPASI ŽIVOT Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija