Zanimljivosti

Tehnika slikanja japanskih riba

Od početka studenog u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održavaju se radionice slikanja ribe gyotaku tehnikom.

Riječ je o tehnici koju su u Japanu sredinom 19. stoljeća razvili ribari u svrhu dokumentiranja veličine i vrste ulova.

U vrijeme kad fotografija nije bila široko dostupna oni su razvili tehniku koja rezultira slikom ribe po kvaliteti vrlo nalik fotografiji. Riba se što detaljnije oboja bojama koje ilustriraju njezinu stvarnu boju, a zatim se prekrije papirom i lagano utrljava kako bi na papiru ostao njezin otisak. Tijekom vremena ova se tehnika razvila i u umjetničku formu pa danas u svjetskim muzejima, kao što je Oceanografski muzej u Monaku, možemo vidjeti radove suvremenih japanskih umjetnika gyotaku tehnikom.

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, koristeći ovu tehniku učenici na zabavan način uče o vrstama ribe i njihovim vanjskim karakteristikama, a tehnika se može primijeniti i na ostale prirodne vrijednosti kao što su školjke, biljke itd.
Do sad su u radionicama sudjelovali učenici eko grupe Osnovne škole Cavtat, uz voditelja profesora biologije Ivana Cikatića. Radionica je održana u sklopu izložbe ?Kolika je bila tuna u našemu Muzeju?? te je učenicima uvodnu prezentaciju o tuni kao vrsti održao dr.sc. Nikša Glavić, a zatim su o vanjskim karakteristikama plave ribe luc učili uzimajući njezin otisak gyotaku tehnikom.

U radionicama su također sudjelovali učenici prvog i trećeg razreda slikarsko dizajnerskog smjera Srednje umjetničke škole Luke Sorkočevića, uz voditeljicu profesoricu i akademsku slikaricu Ivanu Dražić Selmani. U radionici su koristili različite, u našemu kraju česte vrste ribe, a naglasak je bio na prirodi kao potencijalnom i neiscrpnom izvoru informacija u istraživačkom radu umjetnika.
 
Radionice slikanja gyotaku tehnikom vodila je Katarina Ivanišin Kardum, muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.
 

Pročitajte još

URNEBESNA SCENA NIZ VATROGASCE Dumni pobjegao kufer

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Kad je osmijeh tu, dosta je i običan kolut

Zvonimir Pandža

[SVE VEĆI TREND U SVIJETU] Znate li što je plogging?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija