Grad

Tehnički gradonačelnik Vlahušić najavio projekt ‘Aliens coming’ i dvostruko skuplji Zimski festival

vlasic vlahusic 020116 1

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić rekla je u ponedjeljak u Dubrovniku kako je Novu godinu kod nas dočekalo gotovo pet tisuća gostiju, odnosno devet posto više nego za doček 2016. godine, a najviše je bilo domaćih gostiju, dok je u prosincu ostvareno čak 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja.

– Najbrojniji su bili domaći gosti, a uz njih tu su bili gosti iz BiH, Slovenije, ali i Portugala, Albanije, SAD-a, Austrije, Italije, Španjolske i Njemačke. U Dubrovniku je na dočeku bilo 4 838 gostiju, a u prosincu smo zabilježili 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja – istaknula je Vlašić te dodala kako je cijela 2016. godina izvrsna po turističkim rezultaima.
– Obilježili smo po prvi put milijunti dolazak, prešli smo 3,7 milijuna noćenja, što je 12 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja. Sezona se širi i Dubrovnik gradi povećanja izvan glavnog dijela ljetne sezone. Nama cilj nije samo brojati dolaske i noćenja nego pratiti i što nam rade hotelijeri i ugostitelji kao i privatni iznajmljivači. Sve što je izravno ili neizravno vezano za turizam bilježi porast prihoda – rekla je Vlašić.
Predsjednik Turističke zajednice i tehnički gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako su kapaciteti kao takvi beznačajni bez proizvoda koji u konačnici privlači goste. Usporedio je turistički rast Dubrovnika s Porečom i Rovinjom, rekavši kako se u posljednjih osam godina broj noćenja povećao za skoro dva milijuna usprkos udaljenosti i nedostatku infrastrukture kakvu imaju istarski gradovi.
– Dubrovnik je napravio proizvod, u posljednje tri godine imamo Zimski festival. Bili smo najdosadniji grad u regiji, a u 12. mjesecu ove godine imali smo više koncerata nego od 2004. do 2009. godine ukupno – rekao je Vlahušić.
Tehnički gradonačelnik je istaknuo kako se za sljedeći Zimski festival planira izdvojiti najmanje dvostruko više sredstava, a najavio je i projekt radnog naziva ”Aliens coming” (Sveimrci dolaze), pojasnivši kako je riječ o kombinaciji promocija osmog nastavka filma iz serijala ”Ratova zvijezda” koji se snimao u Dubrovniku, ”Robin Hood:Origins” koji se tek ima snimiti, te dočeku Nove godine 2018.
– Želimo dovesti poznatog stranog izvođača na Stradun za doček, a u dogovoru s Lucas filmom i Disneyjem svjetska promocija Star Warsa će biti u cijelom svijetu, ali i u Dubrovniku u okviru Zimskog festivala – rekao je Vlahušić.
Ustvrdio je kako je trenutno oko 1600 posjetitelja u Dubrovniku svaki dan, te dodao kako će u veljači doći ‘oskarovci’ koji glume u filmu ”Robin Hood: Origins” te najavio zatvaranje Straduna zbog potrebe postavljanja kulisa i snimanja filma.
Upitan kako će osigurati ”poznatog stranog izvođača”, Vlahušić je odgovorio kako će osigurati znatno više sredstava za doček, no nije precizirao o kojem iznosu je riječ s obzirom da je proračun za ovu godinu pao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.
Inače, dubrovački program dočeka Nove godine koštao je oko 600 tisuća kuna.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist