Kultura

Talijanski violinist Domenico Nordio s DSO-om večeras u Dvoru

Talijanski violinist Domenico Nordio nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom na sljedećem koncertu ciklusa Jesenji glazbeni moskar, u četvrtak 12. listopada. Koncertom će ravnati maestro Robert Homen. Koncert se održava u Kneževu dvoru s početkom u 20.30 sati.

Na programu koncerta nalaze se Vivaldijevi violinski koncerti br. 6, 7 i 12 te njegova La tempesta di mare u kojima ćemo čuti Domenica Nordia. Iza ovog talijanskog violinista nastupi su u prestižnim dvoranama svijeta poput Carnegie Halla u New Yorku, Salle Pleyel u Parizu, Teatru alla Scala u Milanu, Barbican Centeru u Londonu s vodećim orkestrima, uključujući London Symphony, National de France, Accademia di Santa Cecilia u Rimu, Orchestra Nazionale della RAI i drugima. Nekad čudo od djeteta (prvi recital održao je s deset godina), sa šesnaest je Nordio pobijedio na međunarodnom natjecanju Viotti u Vercelliju s legendarnim Yehudijem Menuhinom kao predsjednikom žirija. Nakon uspjeha na pariškom natjecanju Thibaud, natjecanju Viña del Mar Sigall i natjecanju Francescatti u Marseilleu, Grand Prix Eurovizije dobiven 1988. lansirao ga je u međunarodnu karijeru: danas je Nordio jedan od vodećih violinista svoje generacije.

Na programu je i Beethovenova Simfonija br. 1 u C duru. Dirigent Robert Homen radio je kao simfonijski i operni dirigent sa gotovo svim profesionalnim orkestrima i opernim kućama u Hrvatskoj, pa tako i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Učestalo djeluje kao član stručnih komisija na natjecanjima vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Još od studentskih dana je vrlo aktivan i na području zborskog stvaralaštva. Vodio je zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu „Palma“, vodi Mješoviti Pjevački Zbor Židovske Općine Zagreb „Lira“ s kojim je gostovao širom svijeta te s kojim je osvajao brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i Puhački orkestar KUD-a „Lovro Ježek“ u Mariji Bistrici. Član je nagrađivanog vokalnog ansambla ‘Gospodnetić singers’. Stalno je zaposlen kao izvanredni profesor na odsjeku za pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

Pročitajte još

U DOMU MARINA DRŽIĆA Tematsko vođenje ‘Zlatno doba Dubrovnika’

Dulist

U GALERIJI OTOK Izložba ‘Izolacija’ dubrovačke umjetnice Noemi Čotić

Dulist

U LAZARETIMA Predstavljanje zbirke poezije ‘Pala s kruške’ Ane Soldo

Dulist