Kultura

“Svu snagu crpim na mome Šuliću!”

"Svu snagu crpim na mome Šuliću!"

Monografija „Dubrovačke plaže – nekad“ autora Lukše Lucianovića predstavljena je sinoć u samostanu sv. Klare.

U ime Društva dubrovačkih pisaca o monografiji je govorio Boris Njavro, kazavši kako je riječ o monografiji prikupljenih sjećanja na nešto bez čega se u gradu ne može.

– Sve u ovom gradu vezano je za riječ 'nekad' i valjda je tako raznim generacijama. Tako je i s plažama, do kojih se danas mnogih ne može. Treba o svemu tome pisati, sve to sačuvati, spasiti, baš kao što je gospar Lukša spasio jedan veliki dio naše povijesti u ovoj knjizi – kazao je Njavro.

Slobodan Vlašić s Radio Dubrovnika naglasio je značaj plaža kao duha grada. Po Vlašiću, Lucianović je ovom knjigom ukazao na budući smjer promišljanja o biću Dubrovnika.

Županijski pročelnik za turizam Maro Kristić posebno je zahvalio u ime svih Dubrovčana, ali i igrača i sudionika Divlje lige.

– Znamo što plaže znače u kontekstu turizma i destinacije, a i nama na kojima je zakonska obveza upravljanja pomorskim dobrom ova monografija je pravi pokazatelj kako treba postupati – kazao je Kristić.

Gradski pročelnik za turizam Milan Perić podsjetio je nazočne na generacije i generacije kadrova u hotelskoj industriji koje je Lucianović odgojio, na Sveučilištu, Turističkoj zajednici.

– Mi smo svi u prolazu, ali Lukšine knjige su neprocijenjiva vrijednost, pisano slovo koje ostaje. Netko će se u budućnosti sjetiti i ove knjige, a to će biti zaista velika vrijednost. Dubrovnik se ima čime pohvaliti i dičiti. Turizam u Dubrovniku nije počeo jučer, već ima svoju dugogodišnju tradiciju – kazao je Perić, čestitavši Lucianoviću na izdanju ove značajne monografije.

Sam autor monografije kazao je kako snagu za svoj rad crpi upravo s plaža, u njegovom slučaju iz Šulića, gdje se „nabija fizička kondicija, a bude i zanimljivih događanja“.

– Plaže su jako važne za ponudu bilo kojeg turističkog mjesta, a upravo pravilnik iz 1925. godine govori kako su se naši stari brinuli o plažama. Fotografije puno bolje prikazuju povijest – kazao je Lucianović, najavivši izložbu fotografija o Lokrumu u rujnu, te za iduću godinu knjigu o povijesti dubrovačkog hoteljerstva.

– To će biti kruna mog istraživačkog rada. Od prenočišta, svratišta i pansiona do današnjih hotelskih lanaca. Novac koji zaradim na ovoj monografiji uložit ću u tu moju novu knjigu – istaknuo je za kraj Lukša Lucianović.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist