Kultura

“skup: igre” – smijeh i sjeta za Gradom nekad

"skup: igre" - smijeh i sjeta za Gradom nekad

Premijerni dramski program 63. Dubrovačkih ljetnih igara otvorio je sinoć,  21. srpnja u Lazaretima autorski rad Saše Božića „skup: igre“, ostvaren u suradnji s Art radionicom Lazareti.

Kombinirajući kazalište i dokumentaristički video rad, projekt 'okuplja' sjećanja gledatelja kultne predstave „Skup“ u režiji Koste Spaića, praizvedene na Igrama prije 54 godine (igrala se nevjerojatnih 14 sezona!), i uzima ih kao polazište za autorsku meditaciju na temu smisla i djelovanja kazališne umjetnosti.
 
Kroz predstavu putuju različiti junaci od Izeta Hajdarhodžića preko Selme Karlovac pa do nekih lokalnih današnjih moćnika. U predstavi „skup: igre“, Dubrovnik plovi u prošlost, u 60-e, u sadašnjost pa i u budućnost iako se predstava ne bavi toliko Držićevim „Skupom“ pa ni „Skupom“ Koste Spaića.
 
Građani Dubrovnika su prisutni u predstavi kao video materijal, a njihovi su govori onda preneseni u scenski tekst koji izgovaraju glumci. Njihova sjećanja nemaju za cilj rekonstrukciju kultne predstave nego otvaraju neke sadašnje probleme – probleme življenja u Dubrovniku, odnosa Grada i Igara i problematiku načina na koji predstava živi, u smislu da koloplet umjetničkih događanja u tom istom Gradu prije 30, 40, 50 godina priječi suočavanju s Dubrovnikom kakav je danas.
 
Saša Božić međunarodno je nagrađivani kazališni redatelj i dramaturg,  prisutan u polju europskog suvremenog plesa, a ovo mu je prva suradnja s Ljetnim igrama. Video potpisuje Josip Visković, a zapažene uloge ostvaruju izvođači – Petra Hrašćanec, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Nataša Kopeč, Vili Matula, Silvio Vovk, Dado Ćosić, Ivan Grčić,  Marko Jastrevski te građani grada Dubrovnika.
 
Uz puno smijeha i sjete, prva dramska premijera „skup: igre“ meditacija je na temu vlastitog identiteta Dubrovčana. „…grad je danas postao jedna velika munčjela.“ – riječi su koje odzvanjaju u nadi da će predstava otvoriti neke žarišne točke ili pružiti priliku građanima da ih oni sami rastvore.
 
Nakon sinoć održane premijere uslijedit će izvedbe večeras 22., te 23. i 24. srpnja u Lazaretima.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist