Zanimljivosti

Svjetski je dan Parkinsonove bolesti

umirovljenici

Danas se obilježava Svjetski dan Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest poremećaj je središnjeg živčanog sustava od kojeg prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj boluje između 10 i 12 tisuća osoba, a u svijetu oko dva milijuna ljudi. Dok znanstvenici još uvijek traže načine njezina liječenja, broj oboljelih iz godine u godinu raste.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti se od 1997. godine obilježava 11. travnja, na rođendan engleskog liječnika, Sir Jamesa Parkinsona koji je prvi opisao tu bolest. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema. Parkinsonova bolest je kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu. Ranim započinjanjem liječenja i dobrim odgovorom pacijenta na liječenje uspijeva se bolest držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje.

Veća osviještenost trebala bi smanjiti stigmu povezanu s tom bolešću, te uz razumijevanje javnosti povećati i kvalitetu života oboljelih.

 

 

Pročitajte još

VELIKA PROMOCIJA NAŠE ŽUPANIJE Aktivni odmor na jugu Hrvatske u fokusu novog tipTravel magazina

Dulist

[FOTOGALERIJA] Navijačka groznica u Ljetnom kinu Lapad

Dulist

MEĐUNARODNI DAN JOGE Proslava u nedjelju na Lokrumu

Dulist