Zanimljivosti

Svjetski dan beskućnika

Danas je Svjetski dan beskućnika. U Hrvatskoj se obilježava prvi put premda ih je na našim ulicama sve više. Obilježavanje tog dana poklopilo se s izmjenama zakona prema kojima bi se spavanje po parkovima ili prošnja kažnjavali.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić za hrt.hr upozorio je da je položaj beskućnika i dalje marginaliziran, iako je novim Zakonom o socijalnoj skrbi definiran pojam beskućnika te je otvoreno desetak prihvatilišta i jedna stambena zajednica. Nerijetko su beskućnici diskriminirani u ostvarivanju socijalnih prava jer ne mogu u pojedinim javnim službama ostvariti socijalne pomoći ili socijalne usluge, zdravstvenu zaštitu, socijalno stanovanje, zapošljavanje. Najveća zapreka u ostvarivanju socijalnih prava, posebice zdravstvene zaštite, jest nemogućnost prijave prebivališta ili boravišta u sredini u kojoj žive. Iako se Nacrtom prijedloga Zakona o boravištu ta zapreka pokušava otkloniti tako da se beskućnici prijave na adresu prihvatilišta i nakon izlaska iz prihvatilišta odjave, ostaje i dalje otvoreno pitanje kako prijaviti beskućnike koji nisu na privremenom smještaju u prihvatilištu, a takvih ima zasigurno više nego u samim prihvatilištima ili skloništima, smatra pučki pravobranitelj.

Ističe da je probleme ove socijalno vrlo osjetljive skupine građana moguće riješiti kao u zemljama Europske unije tako da im se jamči dostojan život i stanovanje bez kažnjavanja što su zbog raznih životnih okolnosti postali beskućnici.

Pročitajte još

Sjekavica održao radionice robotike i programiranja bez ekrana u Rijeci

Dulist

[FOTO] ZELENA ČISTKA Ronioci iz podmorja Lokruma izvadili 56 kilograma otpada, najviše plastike

Dulist

ZA POTREBE KORISNIKA Prodajom Caritasovih bilježnica s porukama Ljubavi prikupljeno više od 40.000 kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija