Hrvatska

Švicarska uvela restrikcije hrvatskim radnicima, ministarstvo poslalo priopćenje

Švicarska uvela restrikcije hrvatskim radnicima, ministarstvo poslalo priopćenje

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poslali su priopćenje vezano uz odluku Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije o ponovnom uvođenju prijelaznih mjera za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada.

-Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske sa žaljenjem je primilo informaciju o odluci Saveznog vijeća Švicarske Konfederacije da ponovno uvede prijelazne mjere za pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada, na razdoblje od godinu dana, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca iste godine, nakon čega će ovu odluku ponovno razmotriti. U tom razdoblju će se primjenjivati sustav kvota za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima – stoji u priopćenju.

Uvažavajući činjenicu da je ovakva odluka utemeljena na odredbama Protokola III uz Sporazum o slobodi kretanja između Europske unije i Švicarske Konfederacije te da se u razdoblju od privremenog ukidanja ovih prijelaznih mjera 1. siječnja 2022. broj hrvatskih državljana koji su zatražili radnu dozvolu u Švicarskoj povećao, Ministarstvo drži da to povećanje nije bilo takvog intenziteta koji bi zahtijevao ponovno uvođenje ograničenja.

Također, iako je Republika Hrvatska postala članicom EU-a još 2013. godine, Protokol III kojim se Sporazum o slobodnom kretanju osoba s EU proširio i na hrvatske državljane, u Švicarskoj je stupio na snagu tek 2017. godine te su građani RH bili zakinuti za pravovremeni početak primjene ovog Sporazuma, uključujući početak prijelaznog razdoblja.

Nakon što je Savezno vijeće Švicarske Konfederacije aktiviralo zaštitnu klauzulu koja će ponovno ograničiti zapošljavanje državljana RH, najkasnije do kraja 2026. godine, Ministarstvo očekuje od švicarske strane da pravovremeno preispita ovu odluku, kako bi hrvatski državljani pri zapošljavanju u Švicarskoj bili ravnopravno tretirani s ostalim državljanima EU/EFTA-e.

Pročitajte još

Bačić: Svaku treću nekretninu kupio stranac, a 40 posto svih stanova plaćeno u gotovini

Dulist

Počeli online upisi u prvi razred

Dulist

IZABRAO BOOKING.COM Ploče među najsrdačnijim gradovima u Hrvatskoj

Dulist