Zanimljivosti

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića… Nazdravlje vam!

Svim Katama, Katarinama, Katijama, Katicama… Osobama koje danas slave imendan i Svetu Katu  čestitamo današnji blagdan.

Blagdan svete Katarine Sinajske, svetice i mučenice, po pučkom je vjerovanju u mnogim krajevima početak Adventa ili Došašća. To vezujemo uz poznatu izreku ‘Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića’, a i doba je to kad se počinju pjevati božićne pjesme.

U pučkom kalendaru 25. studenoga označava i posljednji dan jeseni i početak zime. No, zapravo je blagdan svetoga Andrije, koji se obilježava 30. studenoga, službeni datum za određivanje početka Adventa ili Došašća.

Evo još i jedna zanimljivost preuzeta sa stranice ‘Stari način života Župe dubrovačke’ na Facebooku:

Sveta kate kokošica
Mjesec dana do Božića.
Sveta Kate Božji dan,
Do Božića mjesec dan.

Od sv. Kate počinju pripreme za Božić. Vodilo se računa da i baština i pojata, kuća i okokuće se uredi, pripremi za blagdane. To je mjesec velikog posla. Trebalo se pripravit dovoljno drva za ognjište. Mjesec je klanja svinja. Kako nije bilo rashladnih uređaja radilo se to na ili oko Tomina dana. Da kuća ima mesa, da bude spravljena lubina, da se učini rego od stimature, da kuća zablista, djeci i ukućanima spravi najbolja odjeća i obuća što se ima, da se pođe uza stranu i ubere borić, da sve dube završeno do Badnjeg dana.

 

Pročitajte još

ĐURO LUBURA ‘Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke’

Dulist

Pričaonica i radionica ‘Kako je sveti Vlaho postao zaštitnik Dubrovnika’

Dulist

A SADA NA ENGLESKOM! Na današnji dan prije godinu dana predstavljeni ‘Svi Vlahovi ljudi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija