Aktualno

ŠVEDSKA DANIMA BEZ UMRLIH OD COVIDA ‘Sada tretiramo koronavirus kao i svaku drugu bolest’

ŠVEDSKA DANIMA BEZ UMRLIH OD COVIDA 'Sada tretiramo koronavirus kao i svaku drugu bolest'

Švedska je danas imala 752 nova slučaja zaraze covidom. To se iz naše perspektive možda čini mnogo, ali oni testiraju pet puta više od Hrvatske na milijun stanovnika. Osim toga, taj broj se odnosi na nekoliko posljednjih dana (jer oni nemaju redovite dnevne pressice kao u Hrvatskoj), kako prenosi Liberal.hr.

Danas nemaju prijavljenih smrtnih slučajeva i to vrijedi za posljednjih 5 dana. Na intenzivnoj njezi nalaze se 24 osobe. Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell ocijenio je da je stanje zadovoljavajuće usprkos blagom rastu broja zaraženih.

-Očekujemo da će broj zaraženih nastaviti rasti ovoga tjedna, ali ne vidimo veći pritisak na zdravstveni sustav. Nigdje u zemlji stanje nije kritično. Sada tretiramo covid kao i svaku drugu bolest – rekao je Tegnell.

Ukinuta je mjera zabrane izlaska za korisnike staračkih domova te zabrane posjeta staračkim domovima iako su neki domovi prijavili nove slučajeve zaraze. Na upit zašto ta mjera nije zadržana, Tegnell odgovara: ‘To je njihovo pravo na posjet. Domovi su dužni osigurati da posjeti budu što sigurniji za korisnike.’

Thomas Linden, voditelj Nacionalnog odbora za socijalnu skrb, objasnio je da je mjera zabrane izlaska kršila pravo ljudima na slobodu kretanja te da ona ‘nije ni mogla trajati vječno’.

Ipak, uvedena je jedna nova mjera. Švedska dosad nije prakticirala mjeru samoizolacije za nezaražene. Sada će početi, ali kod njih će samoizolacija trajati 7 dana.

-Proveli smo istraživanje i zaključili da se zaraza širi među ljudima srednje životne dobi unutar istog kućanstva pa onda na radnom mjestu. Da bismo pokušali zadržati zarazu na sadašnjoj razini, preporučujemo građanima da ostanu kod kuće 7 dana ukoliko netko u obitelji bude pozitivan. Tako se smanjuje vjerojatnost širenja virusa. Neka rade od kuće ako mogu za to vrijeme. Ta se preporuka ne odnosi na djecu. Djeca moraju ići u školu i ako im je zaražen član obitelji. Ista pravila koja već vrijede za druge zarazne bolesti, sada vrijede i za koronu – objašnjava Tegnell.

Upitan zašto djeca zaraženog roditelja moraju u školu, odgovara: ‘Smatramo da je iznimno važno da djeca idu u školu. Imamo i dobru znanstvenu osnovu da budemo uvjereni da djeca nisu pokretačka sila širenja zaraze i vrlo rijetko mogu zaraziti druge.’ Novinari su ga pitali i hoće li biti sankcije za one koji prekrše novu mjeru samoizolacije od 7 dana.

-Nije to karantena, to je preporuka. Nema sankcija u tom smislu. Temelji se na razumijevanju da je važno tih 7 dana ostati kod kuće, da slijedite preporuke. U načelu bi se prekršaj moglo prijaviti liječnicima koji mogu poduzeti određene mjere i zvati policiju. Ne vidim ozbiljnu relevantnost u ovom slučaju, ali mogućnost sankcije postoji – kaže.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist