Aktualno

SVEČANI PROGRAM Hrvatski liječnički zbor obilježava 150 godina

lijecnik stetoskop

Hrvatski liječnički zbor-podružnica Dubrovnik svečano će obilježiti 150. obljetnicu Hrvatskog liječničkog zbora i sto godina od osnivanja prve liječničke udruge u Dubrovniku. Obilježavanje će se održati u srijedu, 8. svibnja, u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku (Ulica branitelja Dubrovnika 41) u 18 sati.

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) je dobrovoljna, javna i neovisna udruga doktora medicine i doktora dentalne medicine osnovana radi unapređenja i zaštite zdravlja naroda, stručnog i znanstvenog rada, njegovanja liječničke etike i zaštite staleških interesa. Osnivanje Hrvatskoga liječničkog zbora 1874. godine postavilo je temelje za razvoj medicine u Republici Hrvatskoj. Danas Hrvatski liječnički zbor ima 26 podružnica, 167 stručnih društava, 97 sekcija i dva kluba, s gotovo 12 tisuća članova. Počeci organiziranja liječnika u udruge na dubrovačkom području vežu se uz osnivanje Liječničkog udruženja Dubrovačke oblasti (LUDO) 1923. godine. Podjelom na Banovine, udruženje mijenja ime u Dubrovačko liječničko udruženje (DULIUD). Godine 1940. DULIUD zajedno sa Splitom i Šibenikom kolektivno pristupa Hrvatskom liječničkom zboru, a 1947. godine je osnovana Podružnica Dubrovnik HLZ-a.

Ova obljetnica pruža priliku da se sjetimo bogate povijesti medicinske struke na našim područjima i da se istakne dugogodišnji doprinos Hrvatskog liječničkog zbora zdravstvenom sustavu.

Prigodi će prisustvovati i predsjednik HLZ prof. dr. sc. Željko Krznarić, glavni tajnik HLZ prof. dr. sc. Adriana Vince, članovi Izvršnog odbora HLZ te čelnici i predstavnici gradskih i županijskih institucija. Također će se dodijeliti zahvalnice institucijama u znak priznanja za dugogodišnji doprinos razvoju medicinske struke i liječničkog poziva te zalaganju u promidžbi, trajnom doprinosu i organizaciji djelovanja dubrovačke podružnice HLZ-a.

U sklopu obilježavanja obljetnice će se održati predavanja prof. dr. sc. Stelle Fatović Ferenčić ‘Liječničke udruge i časopisi do početka 20. stoljeća’ i izv. prof. dr. sc. Ane Bakije-Konsuo ‘Stoljeće postojanja liječničkih udruga u Dubrovniku u kontekstu 150. obljetnice HLZ-a’. U sklopu programa nastupit će i Klapa Kaše s prigodnim glazbenim repertoarom, a nakon programa slijedi prigodni domjenak.

Pročitajte još

Pčele – veliki mali čuvari prirode, putujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Dulist

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist