Kultura

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: ’95 posto toga što smo zacrtali je u programskoj knjižici’

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: '95 posto toga što smo zacrtali je u programskoj knjižici'

Teško je u kratkim crtama opisati program, ali ono što mogu istaknuti je da sam iznimno zahvalna Ministarstvu kulture RH na praćenju i uvijek sigurnoj financijskoj platformi koja nam je omogućila bogat i raznolik repertoar te kulturnoj strategiji koja inzistira na vrijednostima koje čine dio hrvatskog identiteta – poručila je uvodno na svečanoj sjednici Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u subotu, uoči same Ceremonije otvaranja 72. sezone manifestacije, intendantica Dora Ruždjak Podolski.

– Mi smo program smislili još u rujnu prošle godine. Uistinu ono što smo zacrtali se 95 posto nalazi u programskoj knjižici. Ono što bi istaknula kao najveću vrijednost poetike ovog festivala je da i danas inzistiramo na produkciji vlastitih kazališnih predstava u ambijentu. Od toga nikad ne bi trebali odustati jer to je ono što čini Igre Igrama te po čemu se razdvajamo od drugih. Koliko god se budžetno snalazili, kao prošle godine koju smo iznijeli zajedno vrlo hrabro i s velikim rizikom, to je zalog za ove Igre koje će se vratiti u normalu u svakom pogledu kako epidemiološki, tako i programacijski – iznijela je.

Ruždjak Podolski, naglasila je i kako je osobito ponosna jer su Igre prvo događanje u Hrvatskoj koje ima priliku otvoriti se uz nastup svjetskih zvijezda.

– Imamo nekoliko aduta kojima možemo parirati svjetskim festivalima što zbog toga što su indisponirani radi prošlogodišnje situacija, a što zbog toga što smo svjesni da je naš zadatak njegovanje takvih kulturnih zasada – komentirala je.

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: '95 posto toga što smo zacrtali je u programskoj knjižici'

O glazbenom repertoaru nešto više rekao je Tomislav Fačini, savjetnik intendantice za glazbu.

– Sva imena koja kod nas dolaze jesu ono što Dubrovnik očekuje. Dakle, to je Diana Damrau za završetak festivala, Lawrence Brownlee na polovici te Julija Ležnjeva za početak. Istovremeno smo dodatno ulagali u lokalnu scenu pa imamo domaće glazbenike kao soliste, kvartete i orkestre – dodao je Fačini i naglasio projekt Dubrovnik na glazbenoj hridi, a koji će se održati 10. kolovoza. On će predstaviti uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika, neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti. U okviru njega pred publikom u Kneževom dvoru naći će se stoga Lovro Merčep na saksofonu, Marija Grazio za glasovirom te mezzosopran Dubravka Šeparović Mušović.

Osnovne su silnice dramskog programa, podvukao je pomoćnik za dramu Saša Božić, inzistiranje na velikim naslovima pa je tako najavljen povratak Hamleta na Lovrjenac u režiji Paola Magellija. Naslovnu ulogu – danskog kraljevića utjelovljuje Dubrovčanin Frano Mašković, a tu je i Držićeva Grižula kao nezaobilazno djelo hrvatskog teatra te će se istovremeno na festivalskoj pozornici predstaviti nova poetika čiji su nositelji mladi umjetnici okupljeni oko Port of dreamers.

– Predstavit ćemo čak tri predstave. Prva je Van sebe u izvedbi Festivalskog ansambla. Riječ je o autorskom projektu Nataše Rajković i Ivana Penovića. Potom slijedi gostovanje slovenskog Narodnog gledališća iz Maribora s Proslavom koja je rađena prema tekstu hrvatskog dramskog autora Ivora Martinića. Za kraj projekta imamo Pod istim krovom gostovanje iz Novog sada Kultura nova. Dramski program završavamo s velikom premijerom Glava lava prema prvijencu Ivana Salečića u dramatizaciji Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić. Festivalski ansambl iznosi gorko-satiričnu priču o suvremenim problemima života u Dubrovniku koja se paralelno ulančava s poviješću obitelji Gundulić te Himnom slobodi. Svakako bih još istaknuo gostovanje Lulu Staše Zurovca i plesnu predstavu Skupa u koreografiji Petre Hrašćanec – rekao je Božić i podvukao kako su sve izvedbe Mare i Kate već rasprodane te kako će pokušati na repertoar dodati još koju. Zanimljivo, komentirao je, nositelji ovogodišnjeg programa su dobrim dijelom žene počevši od Rajković, preko Bukvić do izložbenog programa.

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: '95 posto toga što smo zacrtali je u programskoj knjižici'

– Tehnički, organizacijski i logistički smo spremni na svaki način podržati ovako bogat program. Financijski smo zatvorili konstrukciju još prije dva mjeseca. Epidemiološki smo na visini zadatka što smo dokazali lani. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu te da ćemo u ovih 45 dana koji su ispred nas publiku poslužiti kako smo to i ranije radili – kratko se osvrnula ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Kako je prošle godine odrađen sjajan posao te nema sumnje da će se isto ponoviti i ove, mišljenja je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

– Ponuđeni program izazvat će pozornost naših sugrađana, a vjerujemo da će biti i inozemnih posjetitelja koji pomalo dolaze u većem broju. Posebno nas veseli činjenica da je Ceremonija otvaranja ispred sv. Vlaha, na našem mitskom mjestu pod budnim okom Parca. Grad Dubrovnik je naravno sufinancirao u okviru svojih puno skromnijih mogućnosti ovogodišnji program s iznosom od milijun kuna. S obzirom na to da je COVID kriza utjecala na naš proračun, napravili smo sve što možemo. Veseli nas činjenica da imate dosta programa za mlade te da su u njega uključene ostale dubrovačke kulturne ustanove i umjetnici – kazala je Tepšić.

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: '95 posto toga što smo zacrtali je u programskoj knjižici'

– Usprkos svim izazovnim imenima uspjeli ste sačuvati kvalitetu Igara koje su zasigurno jedna od najboljih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, ali zasigurno i šire. Želio bih vam čestitati jer uspijevate održati program uz poštivanje svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera CZ RH. Vjerujem da na takav način šaljemo dodatnu poruku sigurne destinacije, grada i županije – pohvalio je vodstvo zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo.

Prisutnima se obratila i članica Festivalskog vijeća Sanja Putica koja je naglasila kako iza 72. Igara stoji malobrojan, ali iznimno stručan te entuzijastičan tim koji radi uz pomoć djece Grada.

– Sva atraktivnost ovog programa građanima je dodatan motiv da misle na sebe i druge, a znamo što to znači te da u što većem broju pogledaju sve izvedbe – iznijela je Putica.

SVEČANA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA Ruždjak Podolski: '95 posto toga što smo zacrtali je u programskoj knjižici'

– Dozvolite da još jednom podsjetim na iznimne okolnosti u kojima se organizira ovaj festival, ali i sve druge manifestacije u RH, Europi i svijetu. U razdoblju neposredne zdravstvene i gospodarske krize te ogromne neizvjesnosti, pripremiti i realizirati ovako zahtjevan program zaslužuje svaku pohvalu. Nadam se da će umjetnici i publika svojim prisustvom posvjedočiti koliko je napora trebalo da se nešto ovako napravi. Mi smo u Hrvatskoj tijekom cijele pandemije držali sve kulturne institucije otvorenima što nije bilo lako, ne samo za nas već i umjetnike koji su u zdravstveno rizičnim situacijama kada cjepivo još uvijek nije bilo na raspolaganju, svjedočili da je za njih umjetnost život, a za nas kao društvo osnovna potreba. Mislim da smo poslali takvu poruku iz Hrvatske i zahvalna sam svima koji su djelovali u tim okolnostima te publici koja je nastavila dolaziti. Kako ćemo dalje raditi ovisi isključivo o svima nama. Naši stalni apeli su da građani prihvate dosege suvremene znanosti i da se cijepe jer znamo da umjetnosti nema bez punog gledališta i interakcije. Sjajne stvari su se događale online, ali svi smo bili ganuti i sretni kad smo mogli ponovno sjesti u kino dvorane i svjedočiti tom izravnom kontaktu. Zato mi je drago da ste vi odlučili večerašnje Otvorenje organizirati tako da osjetimo koliko nam je nedostajala ta bliskost unutar publike i nadam se da ćemo kako više naših građana bude cijepljeno, sve naše kulturne događaje organizirati kako smo to i ranije radili – zaključila je ministrica kulture i medija RH, ujedno predsjednica Festivalskog vijeća dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Podsjetimo, podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi večeras u 21 sat na tradicionalnoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, otvorit će se sedamdeset i druge Dubrovačke ljetne igre tijekom kojih će festivalska publika imati priliku vidjeti gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih izvedbi na 15 scenskih i ambijentalnih lokacija Dubrovnika.

Neka uđu!

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist