Kultura

Odazovite se besplatnim radionicama izrade stripa Tihomira Tikulina

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa ‘Ljeto u knjižnici’ tri dana za redom – 14., 15. i 16. srpnja 2021. trajat će besplatne radionice izrade stripa tzv. stripaonice za sve dobne skupine koje vodi Tihomir Tikulin, urednik, ilustrator i voditelj strip radionica. Radionica počinje u srijedu, 14. srpnja 2021. u 10 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Prosječno trajanje svake radionice je dva i pol sata. Polaznici će dobiti pribor za rad, a poželjno je da svaki polaznik, ukoliko je u mogućnosti, prisustvuje svim trima radionicama.

Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane da se za ove radionice prijave na press.dkd@gmail.com ili na broj telefona 099 497 3412. Prijave se primaju do utorka, 13. srpnja do 18 sati. Broj polaznika je ograničen.

Strip u papirnatom obliku novim je generacijama samo jedan od bezbroj oblika zabave i svakako je na nezavidnom mjestu u odnosu na sve što im pružaju računala i novi elektronski uređaji koji stanu u svačiji džep. Upoznavanje mladih naraštaja s medijem stripa korisno je za njihov razvoj kao kreativnih bića koja će uživati u nacrtanim pričama pa makar samo kao konzumenti i naučiti s razumijevanjem tumačiti narativno-likovnu formu i cijeniti nastajanje istih. Upoznavanje s procesom stvaranja neke može potaknuti da se okušaju u crtanju vlastitih projekata i kroz to otkriju smisao za likovnost ili pričanje priča koja će kroz strip biti samo iskra budućeg kreativca, slikara, pisca, dizajnera ili filmaša. Strip kao spoj slike i riječi mnogima će otkriti vrlo očite veze s filmom (igranim i animiranim) i video igricama. Strip se u obliku storyboarda koristi u procesu stvaranja istih i jedan je od prvih koraka za prezentaciju mnogih projekata te vrste. Jezik kojim se strip koristi bitan je dio naše svakodnevice i kroz njegovo upoznavanje približit će nam se jezik koji popularni mediji koriste, a mi kao korisnici uzimamo zdravo za gotovo. Strip je na kraju izvrstan oblik zabave i šteta je ne upoznati se najboljim ostvarenjima tog klasičnog medija, iz prošlosti i neposredne sadašnjosti.

Radionica obuhvaća kratko upoznavanje s polaznicima radionice. Koliko polaznici znaju o stripu, što čitaju, koji autori i naslovi su ima poznati i kakav uopće imaju stav prema stripu. Slijedi kratka povijest stripa uz projekciju preko računala spojenog na projektor (ukoliko je moguće). Predstavljanje najznačajnijih strip crtača, naslova i različitosti osnovnih svjetskih strip škola; američka, francuska (europska) i japanska. Značajni domaći autori stripa od Maurovića i Neugebauera.

Na radionici će se učiti osnove iz strip jezika. Objasnit će se što je to strip i osnovne definicije za shvaćanje stripa kao spoja književnog i likovnog djela te kako kroz crtež ispričati priču. Polaznici će sami stvarati priču, likove i njihov svijet, kadrirati ih u službi priče, crtati ih s potrebnim alatima te pripremiti strip za posljednji korak, a to je izdavaštvo.

Pročitajte još

Sinoćnja izvedba Grižule posvećena velikom Miši Martinoviću

Dulist.hr

Željka Ćimić otvorila svoju prvu izložbu

Dulist

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija