Kultura

Izložba Dubrovačkih muzeja gostuje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U sklopu 55. Međunarodne smotre folklora Zagreb, izložba Dubrovačkih muzeja ‘Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice’ autorice Branke Hajdić otvorena je u četvrtak, 8. srpnja 2021. u Galeriji Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, gdje gostuje do 1. kolovoza.

Izložba predstavlja bogatu tekstilnu, ali i drugu građu, prikupljenu na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i tijekom 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, koja se kao dio kolekcija ili muzejskih zbirki sačuvala u Dubrovniku. Izložba je dio projekta osnaživanja međuinstitucionalne i međunarodne suradnje s Makedonijom te istraživanja tekstilnog rukotvorstva i njegovih transformacija koje prolazi u različitim kulturno-povijesnim zbiljama. Time se želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača u prikupljanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji makedonskih narodnih nošnji kao nacionalne kulturne baštine i zajedničkog dobra svih slavenskih naroda s područja jugoistočne Europe.

Predstavljeni su najvrjedniji primjerci makedonskog tradicijskog ruha i veza koji su u Dubrovačke muzeje pristigli sakupljačkim radom Jelke Miš te donacijom Komisije za kulturnu suradnju FNRJ. Uz muzejske izloške, na izložbi se mogu pogledati i vrijedni primjerci iz fundusa FA Linđo, kao i privatnih kolekcionara.
Stručni suradnici na izložbi su muzejska savjetnica iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i muzeja u Bitoli Nade Genevska Bračić, etnolog prof. dr. sc. Vladimir Janevski te viši kustos dubrovačkog Etnografskog muzeja Ivica Kipre. Likovni postav izložbe potpisuje viša kustosica Ivona Michl, voditeljica projektnih aktivnosti Dubrovačkih muzeja.

Uz autoricu Branku Hajdić, višu kustosicu dubrovačkog Etnografskog muzeja, na otvorenju je, u ime organizatora Kulturnog centra Travno, govorio ravnatelj Josip Forjan te veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Milaim Fetai, koji je i otvorio izložbu.

Pročitajte još

SUSRETI RIJEČI Prvi u znaku Slavice Stojan i Vesne Čelebić!

Dulist

U srijedu se predstavlja program 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bogati program za osamnaestu Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija