Kultura

‘SVE ILI NIŠTA’ Marko Ercegović izlaže u Zagrebu

'SVE ILI NIŠTA' Marko Ercegović izlaže u Zagrebu

Dubrovački fotograf Marko Ercegović predstavit će se zagrebačkoj publici ‘Sve ili ništa’ u ponedjeljak 17. rujna u Galeriji Spot u 19 sati i Institutu za suvremenu umjetnost svojom novom izložbom u 20 sati.

Ercegović predstavlja svoj najnoviji umjetnički projekt, i to istovremeno na dvije lokacije. Riječ je o opsežnoj seriji fotografija snimljenoj na različitim lokacijama u razdoblju od deset godina, od 2008. do 2018.

Dio ciklusa, nazvan ‘Sloboda me plaši’, bit će izložen u Institutu za suvremenu umjetnost, a drugi dio, koji dijeli naziv s imenom čitavog projekta – ‘Sve ili ništa’, posjetitelji će moći razgledati u Galeriji Spot.

-Reakcija fotoaparata je nepredvidiva pred snimanim – sve što vidim ispred sebe, ne vidim kao on. To mi govori da ne mogu vjerovati svojim očima: barem za mene, ove su fotografije sve ili ništa. Svako okidanje prati osjećaj avionskog propadanja. Okružen svakodnevicom – beskonačnim prizorom vrijednim fotografiranja – ne vjerujem u odustajanje pred njom; prislanjam kameru na lice, i kao jednooki, bez osjećaja za ravnotežu, fotografiram. Odustajanje od svakidašnjeg je poraz a izgradnja nesvakidašnjeg je izgradnja neslobode: kompozicija u fotografiji je arhitektura zatvora. Snimam ove fotografije drsko koliko umijem, ostajući samo s uvjerenjem da svaki prizor koji fotografiram, fotografiram kao čin prijateljstva: objektiv je ruka koja nudi stisak. Od snimanja do prikazivanja ovih fotografija, upletena negdje u prizor, ostaje dokumentacija osobnog suočenja s vlastitom uronjenosti u strašan i slobodan prizor. Na kraju krajeva, fotografije su sastavljene direktno od života – izjavio je Ercegović povodom izložbe.

Izložba ‘Sve ili ništa’ na obje lokacije (Galerija Spot i Institut za suvremenu umjetnost) bit će otvorena do petka, 5. listopada, a moći će se razgledati radnim danima od utorka do petka te subotom od 12 do 19 sati.

Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju i Instituta za suvremenu umjetnost, a njezinu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik – Upravni odjel za kulturu i baštinu.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist