Aktualno

SVE IDE PO PLANU Radovi na Parčevoj crkvi završavaju u siječnju

SVE IDE PO PLANU Radovi na Parčevoj crkvi završavaju u siječnju

Do Feste, najvećeg blagdana Grada, nas dijeli još nekoliko mjeseci. To je bio sasvim dobar povod provjeriti što se događa u Parčevoj crkvi, odnosno kako napreduju radovi na sanaciji.

Naime, na Crkvi svetog Vlaha u tijeku su radovi konstruktivne sanacije unutrašnjosti, kao i konzervatorsko – restauratorski radovi na kamenoj plastici i vitrajima. Što oni obuhvaćaju, pojasnili su nam koordinatorica projekta i stručni nadzor ispred Zavoda za obnovu Dubrovnika, dipl. ing. arh Sanja Krželj, te don Toma Lučić, rektor Parčeve crkve, koji su nas i uveli u unutrašnjost ovog veličanstvenog zdanja skrivenog pod brojnim skelama i prašinom. A kako je protekla duga godina dana, pitali smo don Tomu.

– A, stalno netko kuca, pokušava ući u crkvu, no ne može. Turisti su znatiželjni – smije se don Toma.
– Znate, u Crkvi svetog Vlaha mnogi žele stupiti u brak, osobito stranci. Neki od njih čak su i odgodili vjenčanje za iduću godinu! – ističe don Toma, dok Sanja Krželj napominje što uključuje konstruktivna sanacija, a što pak konzervatorsko-restauratorski radovi.

– Konstruktivna sanacija, između ostalog, obuhvaća zamjenu korodiranih zatega kamenih lukova, prošivanje vertikalnih pukotina inox šipkama u strukturi istočnog i zapadnog zida po cijeloj visini, djelomično injektiranje, ojačanje zidova i kupola karbonskim trakama i zamjenu korodiranih klanfi koje povezuju kamene profilirane vijence na fasadi s parapetima polukružnih prozora – ističe nam Krželj i dodaje kako drugi, konzervatorsko-restauratorski radovi obuhvaćaju čišćenje kamene plastike, a to su stupovi, kapiteli, vijenci, oltari, kipovi, konzervatorskim metodama. Također uključuju konzervatorske radove na vitrajima, kamenim pločama poda, oltara i drugima, napominje Krželj.

Ukupna ugovorena vrijednost radova ovih faza je 7. 233.799, 14 kn i financira ih Društvo prijatelja dubrovačke starine. Radovi su započeli krajem 2014. godine, predviđeni rok završetka je siječanj 2016. godine, a izvodi ih na osnovu potpisanog okvirnog sporazuma nakon provedene javne nabave, tvrtka Hedom d.o.o. iz Zagreba. Koordinaciju i stručni nadzor vodi Zavod za obnovu Dubrovnika uz vanjske suradnike (koordinator II, stručni nadzor konstrukcije i projektantski nadzor).

– Radove kontinuirano prati Konzervatorski odjelu u Dubrovniku, a sve aktivnosti, za sada, teku po planu – ističe Krželj, a ona i don Toma složni su: Festa će se održati u Parčevoj crkvi, dok don Toma napominje i to kako će uz Festu, odnosno ‘standardni’ protokolarni program, biti i prigodni program, zbog toga što je 2016. – Parčeva godina.

A sve je počelo prije nekoliko godina, a Dubrovčani se sjećaju ‘tu i tamo’ skela oko crkve. Naime, detaljnjoj konstruktivnoj i konzervatorsko-restauratorskoj sanaciji Crkve svetog Vlaha pristupilo se postupno, nakon izrade projekata i dobivanja građevinske dozvole u studenom 2008. godine.

– Prvo je 2009. godine obnovljeno sjeverno pročelje, a izvođač ovih radova bio je Građevinar – Quelin i HRZ, dok je obnova istočnog pročelja okončana 2012. godine, južnog 2013. godine, a zapadnog pročelja u prvoj polovici 2014. godine. Izvođač pak ovih radova je tvrtka Hedom d.o.o. iz Zagreba, s kojom je nakon provedene javne nabave potpisan okvirni sporazum za izvođenje preostalih radova – napominje Krželj.
Što obuhvaća zadnja, trenutna faza obnove, nakon koje će Parčeva crkva zablistati u punom sjaju?
– To su radovi u unutrašnjosti objekta, koji su započeli u drugoj polovici prošle godine, i to konstruktivnom sanacijom, odnosno proširivanjem dvije uzdužne pukotine preko cijele visine istočnog i zapadnog zida sidrima od inoxa, ojačavanjem zidova i kupola karbonskim vlaknima, potom djelomično injektiranje, izmjena korodirane zatege u kamenom luku, izmjena korodiranih sidara koji drže velike vijence… Tijekom ove godine, pridružili su se radovima i oni konzervatorsko – restauratorski, i to na kamenu i vitrajima – ističe Krželj, kazavši kako oni uključuju čišćenje kamene plastike, tašeliranje, domodeliranje, isoljavanje, sve ono što je potrebno za kompletnu obnovu, nakon koje će vjernici moći prisustvovati obredima. Spomenimo i to kako, usporedno s radovima koje vodi ZOD, don Toma Lučić financira restauraciju dijela inventara, poput primjerice klupa, lustera, ali i svega ostalog – što treba! Ovo se radi prema Elaboratu konzervatorsko – restauratorskih radova na inventaru’, koji je 2007./2008. izvodio HRZ. Ta restauracija je upravo u tijeku.

Pet faza obnove i radova
A što kažu brojke?
Za Crkvu svetog Vlaha, okvirnim sporazumom s tvrtkom Hedom d.o.o., radovi sanacije podijeljeni su u pet faza. Prva faza bila je sanacija istočnog pročelja, čija je vrijednost radova iznosila 1. 519.165, 19 kuna s PDV-om, a odrađena je 2012. godine. Tijekom 2013. godine, radilo se južno pročelje, unutar druge faze, čija je vrijednost bila 703. 213, 65 kuna s PDV-om. U trećoj fazi ili 2014. godine okončano je zapadno pročelje, a vrijednost je bila 1.574.856, 82 kuna s PDV-om. Četvrta i peta faza su u tijeku, a tiču se radova u unutrašnjosti Parčeve crkve. Započele su u drugoj polovici 2014. godine, a rok završetka je siječanj 2016. godine. Vrijednost ovih radova je 7. 223. 799, 14 kuna s PDV-om. Zanimljivo je dodati i ovo: u četvrtoj fazi (4. 799.077, 25 kuna s PDV-om) konstruktivni radovi u unutrašnjosti crkve su većinom izvršeni, a u petoj fazi (2.424.721, 89 kuna s PDV-om) u tijeku su i konzervatorsko restauratorski radovi na kamenoj plastici i vitrajima.

Pročitajte još

Branitelji HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist