Kultura

SUTRA U KNEŽEVOM DVORU Predavanje Lovra Kunčevića na temu dubrovačkog patricijata

Dubrovački muzeji u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku organiziraju još jedno edukativno predavanje, ovaj put održat će ga dr.sc. Lovro Kunčević pod nazivom ‘Dubrovački patricijat i njegovi podanici (14.-17- stoljeće)’, 21. siječnja 2019. u 18:30 u glazbenoj dvorani Kneževa dvora.

U historiografiji posvećenoj Dubrovačkoj Republici postoji nekoliko zaista velikih pitanja koja već generacijama, čak stoljećima fasciniraju istraživače. Neka od njih su, ako ne riješena, onda barem često spominjana, poput pitanja o razlozima nevjerojatno dugog opstanka sićušne državice ili načina na koji je ostvarila ekonomsku i kulturnu važnost neproporcionalnu svojoj veličini. No postoji još jedna velika zagonetka dubrovačke povijesti koja se mnogo rjeđe spominje, a možda je najveća od svih. Naime, Dubrovačka Republika bila je jedna od socijalno i politički najstabilnijih država europske povijesti. Tijekom gotovo 450 godina svog postojanja iskusila je samo dvije ozbiljne pobune, i to vremenski kasne, a prostorno periferne – pobunu na Lastovu ranih 1600-tih i u Konavlima 1799-1800. Drugim riječima, tijekom gotovo pola milenija Dubrovnik je uživao društvenu i političku stabilnost, iznenađujuću u najširim europskim razmjerima. Ovo predavanje je pokušaj da se ponudi barem djelomično objašnjenje te iznenađujuće činjenice, odnosno da se ispitaju razlozi za odsustvo ozbiljnih društvenih i političkih sukoba u Dubrovačkoj Republici, počevši od sredine 14. stoljeća do potresa 1667. godine. Ostavljajući po strani brojne gospodarske, geopolitičke, političke i kulturne razloge za stabilnost Dubrovnika, predavanje se bavi razlozima discipliniranosti i kooperativnosti,. čak „pitomosti“, dviju ključnih društvenih skupina – vlastele i građanskog staleža, odnosno sekundarne elite Republike.

Pročitajte još

Splitski virtuozi nastupili u Gradu

Dulist

Upoznajte svakodnevicu života ‘zlatnog doba’ Dubrovnika!

Dulist

‘RUKAMA SLOŽENO’ Učenici predstavili svoje umjetničke radove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija