Sport

Šutalo se u Minsku bori za prvu seniorsku europsku medalju

Šutalo se u Minsku bori za prvu seniorsku europsku medalju

Dubrovačka judašica Ivana Šutalo s Barbarom Matić, Karlom Prodan, Dominikom Družetom i Zlatkom Kumrićem predstavlja Hrvatsku na Europskim igrama u Minsku.

U sklopu drugog izdanja Europskih igara u Minsku održat će se Europsko judo prvenstvo. Ovo jedinstveno natjecanje najvišeg ranga s ukupno 15 sportova i 23 discipline, ugostit će oko četiri tisuće sportaša iz 50 država. Od 15 sportova, njih čak deset, na čelu s judom nude bodove u sklopu olimpijskih kvalifikacija za Tokio 2020.

U glavnom gradu Bjelorusije, u dvorani “Sportska palača”, Europsko judo prvenstvo je na rasporedu od 22. do 25. lipnja. Nastup na ovom elitnom natjecanju osiguralo je 170 judašica i 229 judaša iz ukupno 49 država. Koliko je judo rasprostranjen sport govori činjenica da od 50 država iz kojih dolaze svi sportaši na ovim igrama, njih čak 49 ima barem jednog judaškog predstavnika.

Ivana Šutalo (+78 kg) od siječnja i petog mjesta na Grand Prixu u Tel Avivu zbog zdravstvenih problema nije sudjelovala na IJF Touru. Šutalo se vratila sredinom svibnja osvojivši broncu na Europskom kupu u Orenburgu. Vrlo dobro zna kako je to osvajati europska odličja – Ivana je europska prvakinja u konkurenciji mlađih seniora iz 2016. godine te viceprvakinja u istoj konkurenciji iz 2015. godine.
Na putu do prve seniorske europske medalje u prvom nastupu joj stoji 4. nositeljica turnira, M Bairo (FRA), protiv koje je izgubila u svih pet dosadašnjih nastupa. Minsk je pravo mjesto za zaustavljanje tog niza.
– Jako neugodna protivnica, ali Šutalo se vraća nakon ozljede i vjerujem da može upisati dobar nastup. Vidjet ćemo kakav će joj ponedjeljak biti dan, ali vjerujem u nju – rekao je izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović.

Barbara Matić (do 70 kg) se od ozlijede koljena vratila medaljom – početkom mjeseca osvojila je broncu na Svjetskom kupu u Rumunjskoj, pa za nju ove igre dolaze u pravom trenutku. Barbara je 2014. osvojila europsku broncu u Montpellieru, a isti uspjeh ponovila je 2017. u Varšavi. Treća europska medalja koju će Barbara tražiti u Minsku, bila bi povijesni uspjeh za hrvatski judo.

U prvom kolu Matić se bori protiv Taeymans (BEL) s kojom se dobro poznaje, a u posljednja dva susreta ima dvije pobjede. Splićanka u svom dijelu ždrijeba ima 1. nositeljicu, Gahie (FRA), kao i 8. nositeljicu, Butkereit (GER).

– Start se uvijek pokazao najbitnijim. Barbara je pokazala da zna kako protiv Belgijanke. U slučaju pobjede slijede zahtjevne, ali pobjedive protivnice, kao i prva nositeljica, Gahie, protiv koje treba taktički raditi jako dobro. Najvažnije je da je spremna i zdrava, tako da idemo borbu po borbu – najavio je nedjeljni nastup Barbare Matić Preradović.

Karla Prodan(do 78 kg) najmlađa je članica hrvatske judaške delegacije za Europske igre. Sa svojih 20 godina u Minsk dolazi kao aktualna juniorska viceprvakinja svijeta s Bahama. U kadetskom i juniorskom uzrastu Prodan je na svakom europskom i svjetskom prvenstvu medaljama dokazala da joj velika pozornica najviše odgovara – Europske igre prava su prilika za iskorak u najviši seniorski nivo natjecanja.

Prodan će u 1. kolu biti slobodna, a zatim u prvom nastupu ide na četvrtu nositeljicu, Wagner (GER).

– Prvo kolo je iznimno teško, Njemica koja je prva u utrci za Tokio 2020., u top formi je, ali Karla zna iznenaditi favorite i ukoliko Wagner podcijeni Karlu, moglo bi biti svega – rekao je Preradović.

Dominik Družeta (-81 kg) također se u ovoj sezoni vratio od teške operacije koljena. Da je “onaj stari” svima je pokazao početkom ožujka na Svjetskom kupu u Varšavi, gdje je uzeo zlato. Družeta sigurno voli Varšavu, jer u istom je gradu prije dvije godine osvojio europsku seniorsku broncu – uspjeh koji se ovdje u Minsku nada ponoviti, ako ne i nadmašiti.

U prvom kolu ide na Parlatija (ITA), od kojeg je izgubio početkom godine na Grand Prixu u Tel Avivu. Međutim, sad je drugačija situacija i nakon kvalitetnog rada na Olimpijskom trening kampu u Poreču, Dominik može do pobjede.

– Veliki broj natjecatelja u kategoriji je donio Dominiku i pretkolo, u kojem se može osvetiti Talijanu za poraz u Izraelu. Tada je to bio prvi nastup nakon ozljede i sada je na potpuno drugačijem nivou – analizirao je Dean Ilić, izbornik muških reprezentacija.

Zlatko Kumrić (-100 kg) nakon još jednog odličnog pariškog nastupa iz veljače još uvijek pronalazi formu. Obzirom da Zlatko ono najbolje oduvijek pokazuje na najvećim pozornicama, igre u Minsku su prava prilika za priređivanje još jedne senzacije.

Splićanin će započeti svoj nastup u Minsku protiv 7. nositelja, Iddira (FRA), kojeg je pobijedio na Grand Slamu u Parizu.

– Teško prvo kolo protiv vrhunskog borca, protiv kojeg je pokazao da ga može pobijediti. Zlatku treba dobar ulazak u turnir i ako prođe Francuza vjerujem da može otići daleko – rekao je Ilić.

Pročitajte još

SVI U GRUŽ! Jugaši dočekuju Primorje u prvoj polufinalnoj utakmici Prvenstva Hrvatske

Dulist

DAN SPORTA U OŠ MOKOŠICA Održana natjecanja u graničaru i atletici

Dulist

[FOTO] MEĐUŠKOLSKA RAGBI LIGA Najuspješniji učenici Mokošice i Župe dubrovačke

Dulist