Kultura

SURADNJA IGARA I MOSTARSKOG PROLJEĆA Veliki Masle u mostarskom ‘Aluminiju’

Povodom dvadesete obljetnice manifestacije Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar i jednako duge suradnje s Dubrovačkim ljetnim igrama, priznanje Kristalna matica Maestro Vjekoslav Šutej bit će uručeno Igrama za dugogodišnji doprinos i potporu ovoj manifestaciji, a preuzet će ga ravnateljica Ivana Medo Bogdanović na svečanosti otvaranja u nedjelju 8. travnja u Mostaru.

Igre sudjeluju i u programu manifestacije izložbom Antuna Masle Riječi boje i boja riječi, koja će u mostarskoj Galeriji Aluminij biti otvorena 12. travnja.

Maslina izložba Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci koja je predstavljena lani na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika, postavlja se u suorganizaciji Mostarskoga proljeća, Igara i galerije Aluminij, a prikazat će 38 vrhunskih djela ovog barda hrvatskog slikarstva i dubrovačkog zanesenjaka od kista i od pera. Izložbu će, u sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, otvoriti federalna ministrica kulture i športa BiH Zora Dujmović u četvrtak, 12. travnja u 19 sati u Galeriji Aluminij, a moći će se razgledati sve do 11. svibnja.

Manifestacija Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar održana je prvi puta 1999. godine, odmah po obnavljanju rada Matice hrvatske u Mostaru, u želji da obogati kulturnu scenu u gradu Mostaru te u Bosni i Hercegovini. Cilj manifestacije je širenje kulturnih različitosti, njegovanje tradicije i identiteta hrvatskog naroda u BiH, uz poštovanje različitosti drugih naroda. Umjetnički ravnatelj Matičinog Proljeća bio je Vjekoslav Šutej do svoje smrti 2010., a njemu u čast ustanovljeno je priznanje koje se zaslužnim pojedincima i organizacijama dodjeljuje svake godine. Dubrovačke ljetne igre manifestaciju podržavaju gotovo od samog početka, a kroz godine su gostovale s brojnim predstavama i drugim programima.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija