Zanimljivosti

“SUGLASNIK ZA ŽIVOT” Europski je dan darivanja organa

"SUGLASNIK ZA ŽIVOT" Europski je dan darivanja organa

Europski je dan darivanja organa, a Ministarstvo zdravlja, Hrvatska udruga Transplant i Hrvatska donorska mreža tim su povodom pokrenuli nacionalnu kampanju „Suglasnik za život“.

Naime, na internetskoj stranici www.suglasnikzazivot.com svi koji žele sudjelovati mogu ‘darovati’ suglasnik iz svog imena i prezimena i time na jednostavan način pokazati suglasnost u darivanju organa te poduprijeti ovu plemenitu akciju.

Cilj kampanje je podići razinu svijesti o problemu te potaknuti razmišljanje i raspravu u društvu i obiteljima jer stotine života u Hrvatskoj ovise o darivanju organa. Svatko je potencijalni donor, ali da bi darivanje zaista bilo moguće potrebna je suglasnost obitelji. Svaki dan u Europi umre 12 osoba zbog nedostatka organa za transplantaciju.

Hrvatska je prva u svijetu po broju presađivanja jetre i bubrega s umrlih darivatelja, treća po broju transplantacija srca, a trenutno je na drugom mjestu po ukupnom broju darivatelja organa.

– U ovoj godini bilježimo mali pad broja darivatelja od 16%. Dosad smo imali 101 osobu čiji su organi darovani, no nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti održati broj donora iznad 30 na milijun stanovnika, što je za Hrvatsku, kao malu zemlju, izuzetan rezultat. Ispred nas je jedino Španjolska – rekla je uoči Europskog dana darivanja organa nacionalna koordinatorica za transplantacije Mirela Bušić.

U 2013. godini Hrvatska je imala 152 donora, a presađena su 363 organa, među kojima 208 bubrega, 115 jetara, 33 srca i 7 gušterača. Liste čekanja od 2009. do danas smanjene su za 43 posto. Hrvatska je regionalni zdravstveni centar za transplantacijski program.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist