Grad

RIJEČI SUĆUTI ‘Posljednji pozdrav dragom Nenu’

RIJEČI SUĆUTI 'Posljednji pozdrav dragom Nenu'

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je brzojav sućuti obitelji akademika Nenada Vekarića, dugogodišnjeg upravitelja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Poštovana obitelji Vekarić,

Vijest o odlasku akademika Nenada Vekarića donijela je sa sobom neizmjernu tugu.

Nenametljiv i blag u pristupu, uvijek spreman na konstruktivnu raspravu, ali odlučan i čvrst u svojim stavovima koje je uvijek znao zdušno i argumentirano braniti, akademik Vekarić bio je jedinstven kao osoba, kao znanstvenik, kao gradski vijećnik i zamjenik gradonačelnika.

Svojim opsežnim istraživačkim i znanstvenim radom o dubrovačkoj vlasteli i općenito o stanovništvu Dubrovačke Republike ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj i međunarodnoj historiografiji, čiji značaj će samo rasti kako se bude čuvao i prenosio na buduće generacije.

Nenadoknadivi gubitak s kojim se sada nosite osjeća i cijela zajednica te Vam u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno izražavam duboku i iskrenu sućut.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Mato Franković

I Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati izražava duboku sućut obitelji akademika Nenada Vekarića, kao i svim njegovim prijateljima i suradnicima. Njihove riječi, nazvane jednostavno i toplo – ‘Posljednje zbogom dragom Nenu’ – prenosimo u cijelosti.

Odlazak takvog znanstvenika i čovjeka nemoguće je nadomjestiti. Nenad Vekarić bio je iznad svega stvaratelj, a o čemu zorno svjedoči njegov opsežni znanstveno-istraživački rad kojim je znanstvenu javnost zadužio nizom novih spoznaja o svakodnevici i stanovništvu u Dubrovačkoj Republici.

Mi u HNS-u imali smo tu čast upoznati Nena i kao osobu neopisivo vedrog duha, izrazito analitičkog i brzog uma, blage prirode, velike kolegijalnosti te iznimnog umijeća da se u pravo vrijeme izrazi pravim riječima koje bi svima izmicale.

Obnašatelj izvršne vlasti i član predstavničkog tijela Grada Dubrovnika, kao dugogodišnji istaknuti član dubrovačke podružnice Hrvatske narodne stranke, Nenad Vekarić svojim političkim djelovanjem dao je veliki doprinos stvaranju liberalne politike bazirane na postulatima uključivosti i otvorenosti. Na tome mu dugujemo vječnu zahvalnost i obvezu čuvanja njegovog imena i znanstvenog rada živim.

Dragi Neno, počivao u miru!

U ime cijele ŽO Dubrovačko-neretvanske,

Valentin Dujmović

   predsjednik

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist