GradUrednički izbor

‘STVARAT ĆEMO KADAR ZA PET ZVJEZDICA’ Potpisani 102 milijuna kuna vrijedni ugovori za Centar kompetentnosti

'STVARAT ĆEMO KADAR ZA PET ZVJEZDICA' Potpisani 102 milijuna kuna vrijedni ugovori za Centar kompetentnosti

Dvama ugovorima za dodjelu bespovratnih sredstava regionalnom Centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik u županiju stižu 102 milijuna kuna za ovaj vrijedan projekt. Ispred Ministarstva turizma ugovor vrijedan 72,3 milijuna kuna potpisao je državni tajnik Frano Matušić i ravnatelj Turističke
i ugostiteljske škole Antun Perušina. Tom prilikom ispred MRRFEU državna tajnica Nikolina Klaić
uručila je ravnatelju Perušini ugovor po pozivu ‘Uspostava infrastrukture regionalnih centara
kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i
osposobljavanja’ vrijedan 29,4 milijuna kuna.

-Iznijeti ovako veliki projekt bez dobre potpore partnera bilo bi jako teško. Zahvaljujem Vladi koja je osigurala ova sredstva za sve centre kompetentnosti. Osigurati tako izdašna sredstva za 25 centara te raporediti ih po cijeloj Hrvatskoj to je strahovita injekcija hrvatskom školstvu. Ravnatelj sam 20 godina i ovoga do sada nije bilo. Nadam se da ćemo uz potporu svih vas na pravi način ova sredstva usmjeriti i postići ciljeve projekta – rekao je uvodno ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina te je potom okupljenima predstavio detalje budućeg Centra kompetentnosti.

-Zbog svih dosadašnjih uspjeha Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik škola je 2018. izabrana za jednog od šest Centara kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu s posebnim naglaskom na učenje temeljeno na radu. Sada bismo doista trebali poslati poruku da svi oni učenici koji su završili u našem regionalnom centru  uključujući i partnerske škole iz Metkovića, Ploča, Korčule će iza sebe imati jedan signal kvalitete. To što kažu da su kod nas završili školu, trebalo bi značiti da se radi o vrhunskim kadrovima. Vizija našeg regionalnog Centra kompetentnosti je biti vodeće mjesto izvrsnosti na području Republike Hrvatske, novih zemalja članica Europske unije te zemalja pristupnica. Kako se dolazi do toga? Ako pogledate misiju i ciljnu skupinu na koju će biti usmjerena naša aktivnost te teme kojima će se ovaj centar baviti i vidite koje su potrebne promjene za sve to napraviti, onda vidite da dolazimo do onoga što će regionalni Centar kompetentnosti trebati napraviti. Trebat će napraviti promjene, a to će moći putem Europskog fonda za regionalni razvoj s preko 29 milijuna kuna i Europskim socijalnim fondom s preko 72 milijuna kuna – rekao je ravnatelj Perušina dodavši kako ova sredstva trebaju omogućiti razvoj infrastrukture, ali da će ona biti uzalud bačen novac ako ne bude  uslijedio kvalitetan iskorak što se tiče kadrova u školi i gospodarstvu.

-Upravo je jedan od ciljeva našeg projekta razviti kvalitetu kadrova – dodao je Perušina te podjestio kako Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik djeluje na lokaciji u Župskoj 2 te u Garištu.

-Prva lokacija naše škole je u Župskoj 2. Tu nam kapaciteti nisu dostatni, ali se snalazimo da nam ti kapaciteti ne budu opravdanje za neuspjeh. Unatoč tome postižemo jako dobre rezultate. Druga lokacija je u Garištu, gdje će bti napravljen ‘Akademis’ s osam soba i restoranom. Upravo je to ono gdje bi naši učenici kroz praksu trebali dolaziti do svojih najboljih spoznaja i razviti svoje vještine. Moramo razviti stav na kojem radimo kada učenik s puno znanja i vještina dobije priliku na tržištu rada to i pokazati. Treća je lokacija Vila Čingrija, drugi ‘Akademis’. To je prostor koji će dati dodatnu vrijednost našem Centru kompetentnosti. Imamo ga na sljedećih 10 godina i trebamo od jedne lijepe zgrade koja je u jako derutnom stanju stvoriti mjesto u kojem naši učenici trebaju dobiti znanja, vještine i stavove za rad u hotelima najviše kategorije. Naša škola nema izbora, moramo stvarati kadrove za hotele s pet zvjezdica. Upravo Vila Čingrija treba biti mjesto na kojem će raditi oni najbolji i gdje ćemo od njih tražiti vrhunsku kvalitetu – naglasio je Perušina te posebno istaknuo Baskijski kulinarski centar  s obzirom da je dubrovački Centar kompetentnosti jedini centar koji ima tehničkog partnera. On će dati, naglasio je Perušina, svoj veliki doprinos obrazovanju odraslih, tj. mentora u poduzećima.

Perušina je istaknuo kako je cilj Centra razviti kurikulum za zanimanje kuhar na razini 4-2. Riječ je o kuharu koji bi se školovao kroz četiri godine i bila bi mu direktno osigurana prohodnost prema višim i visokim školama te gastronomskim akademijama. Tu je i kurikulum za kuhara na razini 5, a to je razina za one koji ne žele ići na sveučilište, već žele u struci dosegnuti najvišu razinu i tu se zadržati.

-Želimo razviti najmanje 25 kratkih programa u obrazovanju odraslih u cjeloživotnom učenju. Siguran sam da ćemo uz vašu pomoć doći do ovih rezultata – zaključio je Perušina.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasio je kako je  Centar kompetentnosti jedan od ključnih projekata ovog ministarstva.

-Govorimo o proračunu od 300 milijuna kuna koliko je trebalo biti dodijeljeno iz Europskog socijalnog fonda plus 180 milijuna kuna iz EU fonda ra regionalni razvoj. Međutim, kad smo prošle godine raspisali natječaj, postojao je prijedlog da se taj iznos poveća na 388 milijuna kuna. Ministarstvo rada nam je odobrilo to povećanje. Projekt se sveukupno popeo na 570 milijuna kuna što višestruko premašuje proračun Ministarstva turizma. Svima je onda jasno koliko nam je značajna participacija u Europskoj uniji. Dvije su značajne stvari koje čine posebnim dubrovački Centar kompetentnosti, a to je sama lokacija Vile Čingrije i suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom prepoznatom po izvrsnosti u svijetu. Gotovo 102 milijuna kuna dolazi u Dubrovnik – rekao je Matušić.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fodva EU Nikolina Klaić istaknula je kako ovaj projekt smatra iznimno snažnim primjerom sinergije između ministarstava, gradova, škola, općina, ali i gospodarstva.

-Ovo je čisti dokaz da kada se svi udružimo i idemo u istom smjeru, možemo puno napraviti. Ovo je najizdašniji centar u cijeloj Hrvatskoj. Izgradnja ovakvog centra osim što će se urediti tri zgrade, u županiju donosi 102 milijuna kuna što će u ovome trenutku postkorona vremena biti značajan impuls za naše građevinare, ali i gospodarstvo. Da Dubrovnik teži i zaslužuje biti destinacija izvrsnosti, to smo svi uvjereni, a Centar kompetentnosti će u turizmu i u ugostiteljstvu postići da imamo kadrove koji odgovaraju Dubrovniku i da budemo rasadnik kadrova za cijelu Hravtsku ako ne i regiju. Što se tiče ugovaranja Europskih fondova ova 102 milijuna će nam još malo podići ljestvicu koju smo dosegli, a to je 92 posto ugovorenih sredstava. Kad smo preuzeli odgovornost, Hrvatska je ugovorila 9 posto projekata za sredstva EU, sad smo na 92 posto. Ovaj projekt mora biti gotov za 40 mjeseci, to je prosinac 2023. To je rok i on će sigurno biti gotov, ne isplati nam se izgubiti sredstva. Vrlo će brzo biti realiziran – rekla je Klaić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ovo strateški projekt te kako smo ponajbolja turistička regija u Hrvatskoj, a s Centrom kompetentnosti želimo nadograditi izvrsnost koju imamo. Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je Dubrovnik samo po sebi izvrstan, ali kako uvijek treba težiti višem i bolje te novom proizvodu.

-Upravo bi nam to ovaj centar trebao donijeti kao i da kadrove koji će biti lideri u turizmu. Ovo je novi početak turističke perspektive Dubrovnika – rekao je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist