Aktualno

STUDIJSKO PUTOVANJE Predstavnici grada i županije ugostili visoko izaslanstvo Hrvatske vojske

STUDIJSKO PUTOVANJE Predstavnici grada i županije ugostili visoko izaslanstvo Hrvatske vojske

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica župana Žaklina Marević danas su u Gradskoj vijećnici primili u posjet načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova i druge predstavnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

General Šundov i delegacija visokih časnika Hrvatske vojske borave na studijskom putovanju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u obilasku ključnih točaka obrane juga Hrvatske i Dubrovnika. Putovanje su započeli u Neretvi, na Srđu su se susreli s braniteljima koji su sudjelovali u obrani Grada Dubrovnika, a obišli su i pozicije obrane u Konavlima.

Gradonačelnik Franković pozdravio je visoku delegaciju, rekavši kako je posebna čast dočekati ih ususret Dana dubrovačkih branitelja koji se obilježava 6. prosinca. – Moram istaknuti kako smo prošle godine u suradnji s Hrvatskom vojskom obilježili 25. Obljetnicu deblokade krajnjeg juga Hrvatske, dan kada je pokojni dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik došao u Dubrovnik i simbolično obilježio slobodu ovog područja, zahvaljujući aktivnostima Hrvatske vojske na ovom području prije, i danas i u budućnosti možemo biti mirni. Uz turizam, kao glavnu gospodarsku granu Grada , sigurnost krajnjeg juga ključna je kako bi on opstao i nastavio funkcionirati u budućnosti uspješno kao dosada. Zbog toga nam je iznimno važna prisutnost naše vojske.

Gradonačelnik Franković govorio je i o nadolazećoj izložbi o ratnom stradanju i obnovi Grada Dubrovnika koja će biti otvorena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, 17. prosinca, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice i Vlade Republike Hrvatske. Na taj način prikazat će se iznimno važna uloga značaj Dubrovnika u Domovinskom ratu, broj žrtava koji su dali svoje živote za slobodu krajnjeg juga Hrvatske i u konačnici integracija i obnova Grada.

– Drugi smo grad poslije Slavonskog broda po broju poginule djece, dobro je sjetit se onoga što je bilo u prošlosti kako bismo lakše promišljali budućnost, a kako bi budućnost bila sigurna pobrinut će se Hrvatska vojska – rekao je gradonačelnik Franković.

General Mirko Šundov ovom prilikom rekao je kako je osnovni cilj putovanja da se ključni ljudi Hrvatske vojske upoznaju s prostorom i događajima na tom prostoru tijekom Domovinskog rata. – Ovo je još jedan od načina da se očuvaju i ne zaborave vrednote na Domovinski rat u kojem su Dubrovnik i okolno područje imali značajnu ulogu – istaknuo je general Šundov.

O daljnjim planovima Hrvatske vojske na jugu Hrvatske, Šundov je rekao kako je vojarna 116. Hrvatske brigade od nedavno smještena u Pločama, čime je vojska još bliže krajnjem jugu. Ova promjena je od velike važnosti, jer omogućuje brzu intervenciju u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist