DuList PROMO

STUDENAC PODRŽAO PROGRAM GLOBE Najavljuju donaciju udrugama koje brinu o podzemnim vodama

Studenac program GLOBE

U sklopu projekta ‘Podzemne vode, čuvari života’ Trgovački lanac Studenac je proteklog četvrtka u suradnji s tvrtkom Radenska Adriatic u distribuciju pustio 120 tisuća boca nove serije vode Studena čijom će prodajom novčano podržati rad ekoloških udruga koje brinu o čistoći podzemnih i pitkih voda.

Nastavak aktivnosti spomenutog projekta najavljen je na otvorenju 27. Državne Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola u Rijeci čijim je sudionicima donirao 500 boca vode posebne serije. Time je Studenac podržao obrazovni program GLOBE koji potiče učenike, nastavnike i znanstvenike na suradnju u znanstvenim istraživanjima vezanim uz okoliš s ciljem njegove sustavne zaštite.

Program GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole, u području atmosfere, vode, tla i pokrova. Cilj programa je unapređenje obrazovanja i podizanje svijesti o znanstvenim i okolišnim pitanjima kroz aktivno sudjelovanje učenika, nastavnika i znanstvene zajednice u znanstvenim istraživanjima i prikupljanju podataka o okolišu.

– Iznimno nam je drago što je Studenac prepoznao znanstvenu kvalitetu i ekološku vrijednost GLOBE programa i svojom donacijom podržao ovogodišnju Smotru i natjecanje. Njegova potpora predstavlja priznanje učenicima i njihovim mentorima za uspješan rad u ostvarivanju znanstveno-obrazovnog programa GLOBE te dodatnu motivaciju da nastave djelovati za dobrobit okoliša. Suradnja i podrška privatnih tvrtki obrazovnim programima primjer je pozitivne prakse i temelj na kojem se mogu ostvariti odlični edukativni projekti, ali i iznjedriti vrhunske ideje koje uistinu mogu napraviti promjenu – istaknula je nacionalna koordinatorica programa GLOBE u Hrvatskoj dr. sc. Diana Garašić. Domaćin ovogodišnje Smotre i natjecanja je Prirodoslovna i grafička škola Rijeka koja će u dva dana ugostiti više od 90 natjecatelja iz čitave Hrvatske.

– Jako smo ponosni što nam je pripala čast domaćina, a posebno smo sretni što nam je Studenac svojom donacijom pomogao da tu ulogu opravdamo na najbolji mogući način. Naime, Studenac se pobrinuo da se svi natjecatelji, mentori i članovi povjerenstva prilikom dolaska okrijepe i tako dobiju energiju za dva predstojeća natjecateljska znanstveno-obrazovna dana. Pored toga, sretni smo što su upravo ovo državno natjecanje i naša škola odabrani kao početna točka s koje će se proširiti pozitivna poruka koju odašilje nova serija boca i projekt Podzemne vode, čuvari života – poručio je Radenko Bradić, ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Posebna serija boca vode Studena izrađena je od 100 % recikliranih materijala, a na njenoj se etiketi nalazi crtež Sare Lazić, pobjednice internog likovnog natječaja djece zaposlenika Studenca.

– Nove bočice naše vode moguće je kupiti na policama trgovina Studenca diljem Hrvatske, a osim što će građane dodatno potaknuti na razmišljanje o važnosti zaštite podzemnih voda, od svake kupljene boce izdvojit ćemo 0,10 EUR kako bismo prikupljenim sredstvima podržali rad Društva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti Osmica Karlovac i Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek koje kontinuirano brinu o očuvanju podzemnih i pitkih voda u Hrvatskoj – zaključila je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.

Projekt ‘Podzemne vode, čuvari života’ Studenac je pokrenuo u ožujku na Svjetski dan voda s ciljem sustavnog educiranja građana o konkretnim koracima kojima na individualnoj razini mogu doprinijeti očuvanju ovog važnog resursa. Naime, podzemne vode utječu na sve aspekte čovjekovog života. Osim što čine gotovo polovicu pitke vode u svijetu, podzemne vode neophodne su za održavanje higijene, a iznimno su važne i za poljoprivredu te industriju. Projekt su podržali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Karlovačka županija, Grad Karlovac te Institut za vode Josip Juraj Strossmayer koji pružanjem stručnih savjeta dodatno osnažuju njegove inicijative. O aktivnostima i inicijativama projekta te načinima kojima mogu pridonijeti očuvanju podzemnih voda građani mogu saznati na službenoj internetskoj stranici.

Pročitajte još

Sedam savjeta za učinkovit rad od kuće

Neizostavan element moderne higijene

Dulist

LIBERTAS MEĐUNARODNO SVEUČILIŠTE Prijave u tijeku!

Dulist