AktualnoGrad

Struka tvrdi: U SUKOBU SU INTERESA

Struka tvrdi: U SUKOBU SU INTERESA

Tvrtka IGH je posao izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a Grada Dubrovnika, dobila direktnom pogodbom, bez raspisivanja javnog natječaja i to po njima znanom cjeniku.

A da se radi o izravnom sukobu interesa potvrdio nam je i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvoje Hrabak. On tvrdi kako je riječ o direktnoj koristi IGH, napominjući kako Komora ima svoj cjenik usluga te da se u ovom slučaju radilo mimo njega.

– IGH je životno zainteresiran za niz projekata u Dubrovniku i izvlači korist. Radeljević je odigrana igra. Radeljević i puno drugih projekata dopast će na trošak Grada i javnog novca. Radi se o enormno opsežnim preinakama i IGH će zasigurno namiriti svoje interese koji daleko premašuju pogođenu cijenu ovog posla – rekao je Hrabak.

Naglasio je kako je jedna od odrednica arhitektonske politike da se izmjene i dopune GUP-a ili PPU-a ne bi smjele događati u okviru javne nabave.

Dubrovački arhitektu navode odredbe Zakon prostornom uređenju i gradnji u kojem je obrazloženo kako je 'naručitelj izrade nacrta dokumenta prostornog uređenja obvezan primjenjivati i pridržavati se cjenika usluga komora ovlaštenih arhitekata i inženjera koji se donose na temelju Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji i Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti'.

Ipak, Grad Dubrovnik se ograđuje od tog Zakona napominjući kako je on stupio na snagu tek 10. kolovoza i kako nisu bili u obvezi uzimati u obzir cjenik strukovne Komore.

Iz Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša su nas na naš upit izvijestili kako je 'ugovoreni iznos izrade Izmjena i dopuna GUP-a 84.386,62 kuna, a izmjena i  dopuna PPU-a 83.818,35 kuna'. 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju duLista

 

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist