Aktualno

Struja jeftinija sedam posto?!

Hrvatska elektroprivreda priopćila je da je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto.

To za krajnjeg korisnika znači jeftiniju struju.

'Zahtjev za korekcijom cijene u navedenom iznosu temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013. godini, a u skladu s pravilima utvrđenim Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije.

Nakon što se HERA očituje o Zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva.

Ukupna cijena električne energije sastoji se od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (naknadu za mrežu, naknadu za mjernu uslugu te naknadu za OIE plaćaju svi kupci električne energije u istom iznosu bez obzira na izabranog opskrbljivača).

Zahtjevom upućenim HERA –i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno šest do sedam posto.

Primjerice, smanjenje ukupnog mjesečnog računa za električnu energiju kod kućanstva s jednotarifnim modelom ('plavi') i uz godišnju potrošnju od 2.000 kWh, iznosit će 6,3 posto.

Iznos ukupnog smanjenja mjesečnog računa za električnu energiju, kod kućanstva s dvotarifnim modelom ('bijeli') s omjerom potrošnje u višoj i nižoj tarifi 65:35 posto i uz godišnju potrošnju od 3.500 kWh, iznosit će 6,1 posto'.

Kako očigledno proizlazi iz priopćenja nedavni ulazak konkurencije na tržište nema nikakve veze s njihovim zahtjevom….

Pročitajte još

Zašto je katarski šeik odlučio produžiti svoj boravak u Dubrovniku?

Dulist

Baldo Kovačević: Zaposlenici Libertasa uspjeli su se izboriti za povratak plaća na staro

Iva Dedo

MOMO I INGRID Priča o dvoje Bečana i dvije tisuće noći u Štikovici

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija