Hrvatska

Stručnjak otkrio kako će se kretati cijene goriva u sljedećim tjednima

Energetski stručnjak Igor Grozdanić u Dnevniku N1 televizije govorio je o situaciji s INA-om.

“INA ima krivu percepciju zadnjih 5-10 godina u javnosti i u ostalim strukama koje nisu energetske, i u Hrvatskoj i u regiji. INA nije isključivo naftna kompanija, nije tvrtka koja se bavi isključivo opskrbom i distribucijom naftnih derivata nego je osmišljena kao energetska kompanija koja će u datom trenutku trebati preći na obnovljive izvore energije, konkretno na geotermalnu energiju, vodik”, rekao je Grozdanić i dodao:

“Ta percepcija javnosti da nafta ide svom kraju, što je istina, i da se INA isključivo bavi naftom dovela je javnost u krivu priču da INA-i dolazi kraj. U INA-i radi desetak tisuća zaposlenih, na nju je vezano između 20 i 30 tisuća ljudi u srednjim i malim tvrtkama, ne samo u Hrvatskoj nego i regiji. INA ima vrlo značajno mjesto u energetici i industriji gospodarstva RH.”

Kaže da još nije kasno da INA uđe na tržište električne energije.

“Da je INA ušla na tržište električne energije kad je trebala, ali ima još vremena, možda bi danas cijene električne energije bile povoljnije, možda bi bilo veće tržište”, navodi Grozdanić.

Govoreći o stanju s plinom u Europi, energetski stručnjak ističe da nije problem u Rusiji nego u Europi.

“Europa se igrala s rezervama koje nisu ni do današnjeg dana popunjene i nikad nije bila ovakva situacija u zadnjih desetak godina. S druge strane, najteža i najbolnija priča je da se nisu obnavljale rezerve prirodnog plina u zemlji zadnjih desetak godina. Nijedna europska država ne radi na tome, a Hrvatska najmanje”, ističe Grozdanić.

Komentirao je i kakvo nas stanje s gorivom na benzinskim postajama očekuje u sljedećim tjednima. “Cijene će se kretati između 11 i 11,5. Nemamo iluzije da će padati samo tako cijene naftnih derivata. Postoji velika bojazan, to svi najavljuju, da bi cijena nafte mogla porasti u ovoj godini preko 100 dolara po barelu, što bi značilo i više cijene naftnih deriva – benzina i dizela.”

Pročitajte još

Teško bolestan Andrija treba našu pomoć, lijek je enormno skup

Dulist

POVEĆANJE Koliko će od utorka koštati benzin, dizel, a koliko pak plin?

Dulist

Napojnice postaju dio računa: ‘Ovakav tretman olakšat će način naplate karticama’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija