Kultura

Stražanac oduševio izvedbom “Lijepe Magelone”

Stražanac oduševio izvedbom "Lijepe Magelone"

Bas-bariton Krešimir Stražanac u pratnji Mihálya Menelaosa Zekea na glasoviru i recitatorica Urša Raukar priredili su večer lieda u sklopu koje je izveden ciklus pjesama „Lijepa Magelona“ Johannesa Brahmsa sinoć, 6. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Koncert je počeo s pjesmama „Trenutci“ Anđelka Klobučara, djelom koje je izvorno skladano za mezzosopran i klavir na stihove Dobriše Cesarića, a posebno za ovu prigodu skladatelj ih je preradio za bas-bariton. Tih pet kratkih Cesarićevih lirskih pjesama govore o trenutnim pjesnikovim impresijama prirode i osjećajima koje priroda priziva, a Klobučareva glazba te osjećaje savršeno nadopunjava.

U drugom dijelu koncerta izvedena je „Lijepa Magelona“, set od petnaest pjesama i jedino Brahmsovo djelo oblikovano kao ciklus pjesama. Pjesme su romantičnog tona, ali srednjovjekovne u zazivanju viteške ljubavi, a unatoč jednostavnoj formi mnoge posjeduju gotovo operatičnu opsežnost, duljinu i raznolikost ekspresivnih detalja što su uspješno iznijeli sjajni mladi bas-bariton Krešimir Stražanac i recitatorica, suverena diva hrvatskog glumišta Urša Raukar praćeni sigurnim vođenjem Mihályja Menelaosa Zekea na glasoviru.

Pročitajte još

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist