AktualnoUrednički izbor

STRADUN ‘ZABLISTAO’ Upaljena prva adventska svijeća, otvoren Dubrovački zimski festival!

STRADUN 'ZABLISTAO' Upaljena prva adventska svijeća, otvoren Dubrovački zimski festival!

Prvu adventsku svijeću, simbol nade, upalio je ove subote navečer dubrovački gradonačelnik Mato Franković ispred Kneževa dvora. Službu riječi uz paljenje svijeće predvodio je župnik Župe svetog Križa iz Gruža fra Mihael Mario Tolj.

-Cijela se povijest može promatrati kao vrijeme priprave, Došašća, za konačni Isusov dolazak. Vrijeme Došašća ima u sebi nekoliko dimenzija pa tako i onu da Isus neprestano dolazi na vrata ljudskih srdaca i očekuje da se čovjek u vjeri, nadi i ljubavi otvori kako bi ga On obogatio svojom prisutnošću. On nam dolazi kroz svoju riječ tumačenu kroz zajednicu onih koji se oko nje sabiru, dolazi kroz sakramente, vidljive znakove njegove prisutnosti u životu vjernika. Dolazi nam i u svakoj osobi, a posebno onima koji su potrebni naše pomoći, ljubavi, solidarnosti i prihvaćanja. U tom nas smislu liturgija na početku Došašća poziva ‘Bdijte i budni budite!’. Zove nas na trajnu budnost duha jer će On doći iznanada – rekao je fra Tolj dodavši kako svijeća nade koja je večeras upaljena stoji nasuprot tolikome beznađu u svijetu.

-Mnogi žive od danas do sutra, ne očekujući od života ništa. Ipak, kršćani znaju da ovaj život unatoč tolikim nedostatcima ide prema svome cilju – Bogu od kojega je i došao. Naša je nada Bog, a Došašće lijepa prilika da ispitamo svoj život. Probudimo se i krenimo novom snagom činiti dobro i vidjet ćemo da naš život ima dubok smisao. U tome neka nam pomogne Presveta Djevica Marija koja s velikom sabranošću srca iščekuje rođenje svoga Sina – poručio je gruški župnik.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako otvaranjem Došašća i početkom vremena iščekivanja sve nekako postaje toplije i ljepše.

-A tako bi bilo i cijelu godinu kad bi čovjek čovjeku bio veći prijatelj. Potrudimo se barem da takvo ozračje potraje što dulje ako već ne može biti cijelu godinu. Ovogodišnji Zimski festival donosi brojne programe kako za najmlađe tako i za one nešto starije pa i raznovrsnu glazbu koja će sigurno biti zanimljiva i za ljude van Dubrovnika. Očekujemo i veći broj noćenja, dolazaka gostiju, a to omogućuju i međunarodni letovi koji su u porastu i ove godine. Pred nama je sjajno razdoblje, a očekujemo i da će nas vremenske prilike poslužiti. Sve je u Božjim rukama. Vjerujem da će nam biti lijepo – zaključio je Franković.

Podsjetimo, program paljenja adventskih svijeća odvija se u suradnji s Gradom Dubrovnikom pod nazivom ‘Tvoje svijetlo daje mi nadu’, a nakon paljenja prve svijeće graad je zasjao u svečanom blagdanskom ruhu. Naime, upaljena je svečana blagdanska rasvjeta na Stradunu uz nastup Dječjeg zbora Dubrovnik, Radionicu kolende i božićne pjesme te Renesansnu glazbenu radionicu Doma Marina Držića. Time je i službeno otvoren šesti Dubrovački zimski festival.

Kako je to sve izgledalo na Stradunu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist