Aktualno

Stradala Gipsy, ženka ćelavog ibisa koja je obitavala u dolini Neretve

Stradala Gipsy, ženka ćelavog ibisa koja je obitavala u dolini Neretve
Ženka ćelavog ibisa po imenu Gipsy koja je obitavala na području doline rijeke Neretve smrtno je stradala, objavili su iz Udruge Biom na društvenim mrežama. Radi se o vrsti izumrloj u Europi, a čija je pripadnica u siječnju ove godine stigla na područje doline Neretve.
-Gipsy je smrtno stradala! Nakon dojave austrijskog Waldrappteam, naš tim je izašao na teren u delti Neretve gdje je pronašao mrtvu jedinku ćelavog ibisa. Obavijestili smo institucije i policija je izašla na mjesto događaja. Podaci s GPS-a upućuju na to da je smrt bila nagla. Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Očekujemo rezultate analize koja bi trebala pokazati uzrok smrti, objavili su iz Udruge Biom.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u siječnju ove godine zaprimila je obavijest udruge Biom da se ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita) po imenu Gipsy nalazi na području doline rijeke Neretve. Nakon što je odletjela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, odakle je svoj put nastavila prema našoj županiji i dolini rijeke Neretve. Riječ je o vrsti ptice ćelavom ibisu (Geronticus eremita) koja je u Europi i Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću. U Hrvatskoj posljednje jedinke gnjezdile su se u Istri. Ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega oko 200 jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.
Foto: Udruga Biom 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist