Aktualno

Nestašica lijeka: Terapiju za dijabetes razgrabile osobe bez dijagnoze

Nestašica lijeka: Terapiju za dijabetes razgrabile osobe bez dijagnoze

U Hrvatskoj vlada nestašica lijeka Ozempic, koji se inače koristi za liječenje dijabetesa, no postao je fenomen na društvenim mrežama koje “gore od savjeta” da se upravo pomoću njega može lako i brzo izgubiti višak kilograma. Kako su za Danas.hr potvrdili iz jedne privatne ljekarne, lijeka zaista nema i na nove doze čekat će se još nekoliko tjedana.

– Nažalost, sve doze Ozempica nedostupne su. Nove doze dolaze tek krajem ožujka. Ono što smo imali u ljekarni, ‘ispucali’ smo početkom veljače. To znači da će pacijenti, oni koji lijek zaista trebaju zbog bolesti, najmanje dva mjeseca biti bez svoje terapije. Liječnici su već počeli koristiti druge mogućnosti liječenja zato što Ozempica nema. To su Rybelsus tablete ili Trulicity injekcije, govori magistar farmacije u jednoj zagrebačkoj ljekarni.

Kako donosi Jutarnji list, riječ je o lijeku za dijabetes koji ima rezultate i kod onih koji žele smršavjeti, a naših građani po njega u zadnje vrijeme idu u Sloveniju gdje ga još ima. Razlog je spomenuta nestašica koja je nastala zbog velike popularnosti za lijekom kod pretilih ljudi. U ljekarnama se, kažu sugovornici za Jutarnji list, čak 80 posto lijeka izdavalo na privatni, tzv. bijeli recept. Rijetko je koji donositelj takvog recepta doista i bio oboljeli od dijabetesa, većinom su ga donosile osobe koje su uz pomoć lijeka željele izgubiti kilograme. Naime, svaki liječnik specijalist, bez obzira na specijalnost, može izdati bijeli recept za praktički bilo koji lijek, bez obzira na to ima li pacijent koji mu se obratio bolest za koju je lijek namijenjen ili ne, prenosi Danas.hr. 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist