Grad

STOP ZA UPU VRBICA Vlahušić blokira projekt MIDIA grupe zbog ‘repova’ Garaže

andro vlahusic pressica041116

Uoči 24. sjednice Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak 7. studenog, gradonačelnik Andro Vlahušić predstavio je neke od točaka dnevnog reda.

-Ove godine smo uspješno poslovali pa bismo rebalansom proračuna u posljednja dva mjeseca ove godine zadovoljili puno potreba koje nismo dosad i riješili puno malih stvari. HDZ je podnio velik broj amandmana, a predložit ću da se usvoje svi amandmani koji se mogu ostvariti do kraja godine. Lista Srđ je Grad predala je jedan amandman, a DDS niti jedan – istaknuo je Vlahušić, dodavši kako očekuje prihvaćanje rebalansa.

Vlahušić se osvrnuo i na Prijedlog plana upravljanja spomeničkim kompleksom Lazareti 2016.2020.
-Plan je izradio Institut za razvoj i međunarodne odnose. Lazareti su od samog početka bili u središtu projekta – rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako je FA Linđo već dobio jedan prostor na trgu Lazareta za suvenirnicu, a za njeno uređenje, kao i za nabavu nove ljetne tribine rebalansom se predviđa oko 1,4 milijuna kuna.

Vlahušić se dotaknuo i Dubrovačkih knjižnica, čije će se izvješće o radu također naći na dnevnom redu.
-Srpska pravoslavna crkva dobila je spor protiv Grada Dubrovnika, pri čemu ćemo morati platiti dug od oko milijun kuna te godišnje plaćati poveći iznos najma u prostoru gdje je sad smještena Narodna knjižnica. Naime, Grad i SPC su vlasnici u odnosu 60-40. Stoga razmišljamo o mogućnosti preseljenja knjižnice u prostor Lazareta.

-Kad je riječ o subvencijama za prijevoz studentima, odnosi se na osam autobusnih karata na relaciji Dubrovnik – sveučilišni centar, bilo da je riječ o Pločama, Splitu, Zadru, Rijeci, Zagrebu… Subvencija pokriva 50 posto troškova, a nakon provedbe ovog promislit ćemo i o subvenciji prijevoza za bolesnike – kazao je Vlahušić.

-Stav Povjerenstva kojeg vodi Mato Franković bio je da se prihod dijeli 40-30-30, a sad kažu da to ne valja. To mi nije jasno -komentirao je Vlahušić najavu nekih političkih stranaka da neće dignuti ruku ‘za’ Prijedlog odrednica mogućeg novog Ugovora s DPDS-om o upravljanju gradskim zidinama.

-Tražimo od Ministarstva poljoprivrede da se izjasne treba li ili ne zatvoriti azil za životinje na Žarkovici. Ako treba, neka država to učini, ali ja smatram da ne treba, već da treba produljiti dozvolu za rad. U rebalansu proračuna planiramo 1,2 milijuna kuna, s kojima bismo do kraja godine kupili zemljište budućeg prihvatilišta – najavio je Vlahušić.

Istaknuo je da će se na dnevnom redu kao dodatna točka naći i 50 milijuna kuna vrijedan kredit Vodovoda pred HBOR-om, a koja sredstva će biti uložena za kanalizaciju Povijesne jezgre, manje radove po gradskim ulicama te zacjevljenje tunela kroz Srđ.

Vlahušić očekuje da će do ponedjeljka stići pozitivno mišljenje Ministarstva financija u vezi novog ugovora za žičaru, a najavio je kako bi dubrovački beskućnici do Uskrsa 2017. godine svoj novi smještaj trebali naći na novoj lokaciji.
-Prihvatilištem za beskućnike u Petrovu Selu upravljat će Gradsko društvo Crvenog križa, a bit će iznad zadanih standarda. Naravno, to onda uključuje i zatvaranje Visa II – mišljenja je Vlahušić.

-Izmjene odluke o komunalnoj naknadi i spomeničkoj renti odnose se na Javnu garažu, tj. povratak na stanje iz 2010. godine, a to će Gradu Dubrovniku donijeti zaradu od oko milijun kuna. Glavni čovjek PBZ-a Božo Prka potvrdio mi je da oni žele biti prijatelji Grada. Očekuje se stečajni postupak, kroz koji bismo lakše kupili Garažu. Ni samom Prki nije jasno zašto stečajni postupak još uvijek nije otvoren – objasnio je Vlahušić.

-Garaža nam stoji kao Damoklov mač. Još uvijek nisam razgovarao s novim vlasnicima. Ni oni ni MIDIA grupa ne mogu pokrenuti arbitražu. Koliko znam, nisu platili svoju obvezu prema PBZ-u i Poreznoj upravi, a ove su godine imali zaradu od deset milijuna kuna s PDV-om. Gdje je taj novac završio? Kako je moguće ostvariti profit, a ne platiti državi i svojoj banci? – zapitao se Vlahušić te dotaknuo jedne točke koju je odlučio povući s dnevnog reda ‘nakon konzultacija’.

-Povukao sam točku Prijedlog odluke o izradi UPU-a Vrbica-Čapetino. Naime, na sastanku s MIDIA grupom nisu mi ni riječi rekli o Javnoj garaži, već ih je samo zanimalo govoriti o Vrbici. Razlog povlačenja točke je što ne želimo dovoditi druge suvlasnike u negativan kontekst, odnosno kako bismo zaštitili dignitet institucije koja je uz MIDIA Grupu uključena u projekt – istaknuo je Vlahušić, aludirajući na Dubrovačku biskupiju.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist