Županija

Stonskim školjkarima dodijeljeni certifikati za europsku oznaku izvornosti kamenica

U sklopu gastronomska manifestacije ‘Pelješka trpeza’ koja je održana u petak navečer u Dračama dodijeljeni su certifikati europske oznake izvornosti uzgajivačima s područja Malostonskog zaljeva.

‘Malostonska kamenica’ dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti koju je objavila Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 13. listopada 2020. godine. Time je ‘Malostonska kamenica’ upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Nakon uspješnog procesa zaštite započelo je certificiranje pojedinih proizvođača koji su odlučili pristupiti ovom europskom sustavu kvalitete. Proteklog petka navečer 16 školjkara koji su uspješno završili postupak certificiranja primilo je certifikat oznake izvornosti za svoju proizvodnju kamenica. Oznaka izvornosti Malostonska kamenica ima najviše korisnika od svih oznaka u RH, a prva je oznaka kvalitete za jedan proizvod ribarstva u RH. Također predstavlja prvu oznaku kvalitete za europsku plosnatu kamenicu iz uzgoja u EU.

Oznaka kvalitete i certificiranje put su ka boljem brendiranju i prepoznatljivosti proizvodnja te stvaranju boljih uvjeta u sektoru školjkarstva, a gastronomska ponuda važan je dio razvoja cjelokupne turističke destinacije.

Foto: Boris Poluta

Pročitajte još

Najveća škola u županiji nastavlja jednosmjenski rad

Dulist

SASTANAK NA PELJEŠCU Vučković najavila potpore za vinare

Dulist

Županija sufinancira kamatnu stopu za kredite HAMAG BICRO-a

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija