Aktualno

ŠTO TREBATE ZNATI? Od ponedjeljka počinju prijave za upise u srednje škole

ŠTO TREBATE ZNATI? Od ponedjeljka počinju prijave za upise u srednje škole

U ponedjeljak, 29. svibnja u 8 sati, počinju prijave učenika osmih razreda na obrazovne programe u srednjim školama koje žele upisati.

Za upis u prvi razred srednje u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta, a u ponedjeljak, 29. svibnja, počinju prijave u sustav, dok će prijave programa koje učenici žele upisati trajati od 28. lipnja do 7. srpnja, stoji u Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Upisi će se provoditi elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr. 

Jedinstveni prijemni ispit

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole održat će se od 3. do 6. srpnja. Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija, koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole. U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Konačne ljestvice u srpnju

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja. Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza. Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

Kvote na razini države 

Na razini države u gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika (24 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.072 učenika (41 posto), a u trogodišnje strukovne programe 6784 učenika (15 posto). U trogodišnjim programima za vezane obrte ima mjesta za 5182 učenika (11 posto). U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege predviđeno je mjesta za 1256 učenika (3 posto). Programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 109 učenika (0,2 posto), prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 917 učenika (2 posto), a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1419 učenika (3 posto). U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti može se upisati 919 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1824 učenika, prenosi Dnevnik.hr.

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist