Aktualno

Što priječi Županiju?

Što priječi Županiju?

Selidba Slikarsko-dizajnerskog odjela Umjetničke škole u prostor budućeg sveučilišnog kampusa otvorila je goruće pitanje trajnog rješenja smještaja ovog odjela

koji je već gotovo dvadeset godina beskućnik.

Iza dogovora Dubrovačko-neretvanske županije, Opće bolnice Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku ostao je tek zaključak kako će se, po isteku novog roka od tri godine – opet dogovarati. Nameće se logično pitanje: zašto je još jednom propuštena prilika da se problem smještaja odjela trajno riješi?

– Nama je u interesu da Slikarsko-dizajnerski odjel Umjetničke škole opstane na kampusu. Mi ne tjeramo, nego okupljamo – kazao je za duList rektor Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Mateo Milković, demantirajući navode kako Sveučilište u Dubrovniku postavljanjem trogodišnjeg roka zapravo Slikarsko-dizajnerskom odjelu priječi put do trajnog smještaja.
 
SASTANČENJA „U NAREDNOM RAZDOBLJU“
 
– Kad smo razgovarali o rješenju problema smještaja Slikarsko-dizajnerskog odjela, činilo se nepriličnim ne ponuditi prazan prostor u zgradi nekadašnjeg zaraznog odjela, pa barem i na tri godine – ističe rektor Milković.

Budući da 1. listopada ove godine ide u mirovinu i na sadašnjoj dužnosti neće dočekati ispunjenje plana investicija i izgradnje na budućem sveučilišnom kampusu, rektor Milković ponudio je svoj osobni stav o budućnosti Slikarsko-dizajnerskog odjela.

– Smatram da sve aktivnosti, ne samo tog odjela nego i cijele Umjetničke škole, valja tijesno povezati s budućim Odjelom za vizualnu i glazbenu umjetnost, koji će biti pokrenut od akademske godine 2013./2014. – tvrdi rektor Milković.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije pak stižu informacije kako „u narednom razdoblju“ planiraju održati sastanke s predstavnicima Sveučilišta i Grada Dubrovnika.
– Svakako se razmišlja o trajnim rješenjima kako za Umjetničku školu Luke Sorkočevića, tako i za ostale škole na području županije -priznaju iz Županije problem s prostorom za srednje škole.
Ipak, vremena za sastančenja političkih struktura više nema. Problem prostora Slikarsko – dizajnerskog odjela preživio je ovako dugo isključivo zbog strpljenja izravno uključenih aktera – učenika i nastavnika.
Međutim, i oni su umorni od loših iskustava i privremenih rješenja.
 
S FIGOM U DŽEPU
 
– Imali smo jako loša iskustva s Lazaretima, gdje se pokazalo da kratki rokovi nisu sretno rješenje. Županija dubrovačko – neretvanska je o trajnom rješenju trebala razmišljati pred tri godine, kad smo izbačeni iz Lazareta – kaže Davor Lucianović, pročelnik Slikarsko-dizajnerskog odjela.

Kaže kako se u javnosti stvorio dojam kako ih je Županija u sveučilišni kampus smjestila pod pritiskom početka radova u Klasičnoj gimnaziji, gdje su do nedavno održavali nastavu pa su morali iseliti, a ne kao rezultat brige i promišljanja. Lucianović se slaže s mišljenjem rektora Milkovića o budućoj suradnji.

– Naši odjeli bi mogli odlično surađivati s budućim sveučilišnim odjelom za vizualnu i glazbenu umjetnost. Ali zašto se Županija ne založi da se rok produži? Što ih priječi? Oni očito s tim prostorom imaju druge planove. Koga misle tu smjestiti nakon isteka roka i kamo ćemo mi? – pita se Lucianović, jedan od četiri nastavnika Slikarsko-dizajnerskog odjela.

Naglašava kako je Županija dužna to odgovoriti učenicima i nastavnicima škole, ali i građanima.
– Ovaj prostor ponovno nije trajno rješenje i mi živimo u strahu kad će nas opet iseliti, tko će nas izbaciti, gdje će nas smjestiti. Potrebna je konačna odluka, trajno rješenje, a prema onom što svi govore, volja postoji. Netko tu očito nastupa s figom u džepu – ističe Lucianović.
 
20 GODINA – 6 SELIDBI
 
– U proteklih devetnaest godina selili smo se šest puta. Svaki put, pa tako i sada, ulagana su sredstva u djelomično privođenje prostora svrsi i plaćale su se najamnine. Pored toga su značajna sredstva uložena u projekt uređenja prostora u Lazaretima u koje nikada nismo ušli. Prostori koje sada koristimo također su djelomično privedeni svrsi, a krov se raspada te je zbog prijetnje od njegovog urušavanja zabranjen pristup u vrt zgrade. Kad bi nam ovaj prostor bio trajno dodijeljen imalo bi smisla uložiti sredstva u popravak krova, čime bi se stvorili preduvjeti za uređivanje dodatnih učionica za teoretsku nastavu u potkrovlju zgrade – objašnjava pročelnik Lucianović.

Svakako se ne može zanemariti podatak kako je Dubrovačko-neretvanska županija u prošloj godini u osnovne i srednje škole ukupno uložila 8,5 milijuna kuna, od čega najviše za kapitalna i investicijska ulaganja.

Međutim, od jedne vrijedne škole stvarati ovisnika o, kako kaže Lucianović, „smjeni političke garniture“ svakako nije mudro. Jer kako drukčije nazvati nebrigu Županije za jednu vrijednu srednju školu, koja ni nakon devetnaest godina još uvijek ne zna svoju sudbinu.

– Nakon toliko godina oni ne mogu ne znati trajno rješenje – konsternirano zaključuje pročelnik Slikarsko-dizajnerskog odjela Davor Lucianović.
Pametnome dosta.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist