Kultura

ŠTO NAS OČEKUJE U KULTURNOJ 2021.? Pandemija i smanjeni budžeti diktiraju program gradskih ustanova

ŠTO NAS OČEKUJE U KULTURNOJ 2021.? Pandemija i smanjeni budžeti diktiraju program gradskih ustanova

S obzirom na epidemiološku situaciju te znatno smanjeni budžet mnoge ustanove u kulturi Grada Dubrovnika oprezne su s predstavljanjem programske 2021. godine. Konferencijom za medije prošli tjedan prvi je led probio Držićev teatar gdje će na repertoaru sukladno dosadašnjoj praksi biti, najavio je ravnatelj Paolo Tišljarić, a unatoč činjenici da su se umjetnici odricali više od polovice svojih honorara, čak sedam premijera. Prva na redu je predstava ‘Art’ autorice Yasmine Raza, u režiji Jasne Jukić, koja će se odigrati u veljači. Svi odabrani naslovi su osmišljeni za manje ansamble te se djelovalo prema naputku Ministarstva kulture RH o povezivanju kazališta kako bi mogli ostvariti bolje programe te, naravno, osigurati više gledatelja. U tom duhu slijedi ‘Amfitrion’ Ivane Vuković prema Molieru.
Raznovrstan kazališni program
Inače riječ je o koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku, a pod redateljskom palicom Helene Petković koje je dubrovačka publika imala priliku upoznati kroz prošlosezonsku ‘Prosidbu’. Treća premijera je ‘Dan ubojstva u priči o Hamletu’, projekt kojeg potpisuje Livije Pandur te je inspiriran Shakespeareovim ‘Hamletom’. Upravo Pandurinog Hamleta Tišljarić smatra umjetničkim vrhuncem programa. Kao iznenađenje, tvrdi, će svakako biti ‘Južina’ Aleksandra Švabića i Vedrane Klepica – dvoje mladih, interesantnih i progresivnih umjetnika hrvatske dramske scene. Uprizorit će se i ‘Night writer’ Jana Fabera.
– Ova predstava je imala praizvedbu na nekim svjetskim pozornicama te su do sada glavnu ulogu uvijek tumačili muškarci, a ovdje će prvi put to napraviti žena – Senka Bulić. Bulić ste već upoznali kroz njene nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Kazalištu Marina Držića kao Blanche u ‘Tramvaju zvan žudnja’ – poručio je Tišljarić. U 2021. ponovit će se suradnja s teatrom Moruzgva i to s komadom ‘Je li tako, Zorane?’ po motivima Tanje Mrak u režiji Tamare Damjanović. Posrijedi je provokativni tekst o životu obitelji na hrvatskom jugu. Za kraj tu su ‘Maškarate ispod kuplja’ Iva Vojnovića čiji redatelj će biti sam Tišljarić.
U Kazalištu Marina Držića nastavit će se i tradicija ugošćivanja predstava za sve uzraste gledatelja. Neka od njih, iako planirana, podvukao je, zbog novih epidemioloških mjera su pomaknuta za proljeće kao nagrađivani ‘Hotel Zagorje’ Kazališta Gavella. U svakom slučaju, istaknuo je, svaki mjesec brojat će barem po jedno gostovanje, a očekuje se i koncert Ivana Bonačića te Matije Dedića koji se trebao održati još u prosincu. Reprize koje izgledno nećemo gledati na Velikoj sceni je ‘Kate Kapuralica’ uslijed veličine glumačkog ansambla. I u Dubrovačkim ljetnim igrama program će se prilagoditi okolnostima pandemije, no ono što je sigurno – 72. izdanje festivala će se održati i ovo ljeto od 10. srpnja do 25. kolovoza.
ŠTO NAS OČEKUJE U KULTURNOJ 2021.? Pandemija i smanjeni budžeti diktiraju program gradskih ustanova
– Trenutno je teško planirati program jer ne znamo koje će mjere biti na snazi, ne znamo hoće li biti mogući nastupi stranih umjetnika te najvažnije od svega, ne znamo kolike prihode možemo planirati. U ovom trenutku još je uvijek previše neizvjesnosti, no, iako nećemo imati tradicionalno predstavljanje programa na Kandeloru u Festivalskoj palači, na taj dan objavit ćemo okvirni plan za ovo, po svemu sudeći, još jedno neobično i izazovno festivalsko ljeto – kazala je ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, dodajući da je upravo ova situacija pokazala koliko je diversifikacija izvora financiranja važna za kulturne institucije poput Dubrovačkih ljetnih igara.
Osim festivalskog razdoblja, kulturni život grada, a u suradnji sa Zakladom Caboga Stiftung, obogaćivat će se sadržajima čiji je cilj razvoj publike i to one najmlađe. Posrijedi je više glazbenih radionica s umjetnicima poput Ivane Bilić, Petrita Çekua i Ivane Jelača, potom likovna radionica s Ivanom Franke i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića, zatim dramsko-glazbena za djecu s Ivanom Đula, također dramska za srednjoškolce i studente s Ozrenom Grabarićem te književni susreti za djecu u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama i rezidencija za dramskog pisca, naveli su iz Igara. U tijeku će biti i dva europska projekta koja provode s međunarodnim partnerima.
– Jedan je projekt Port of Dreamers u sklopu kojeg će na 72. Igrama biti premijerno izvedena predstava Van sebe Ivana Penovića u režiji Nataše Rajković kao i dvije predstave partnera na projektu – ‘Proslava Ivora Martinića’ u režiji Jana Krmelja i u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor te ‘Pod istim krovom’ u produkciji udruge Kulturanova iz Novog Sada u koprodukciji s Újvidéki Színház, mađarskim manjinskim kazalištem. Drugi projekt je #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkanste koji ove godine tek počinje, a bavit će se poticanjem skladanja novih djela klasične glazbe inspiriranih lokalnom baštinom – iznijeli su.
Sadržaji na društvenim mrežama
‘Dubrovački simfonijski orkestar će se prilagoditi situaciji kao što je to radio cijele prošle godine’, poručio je za DuList ravnatelj Damir Milat. Tijekom prvog dijela vježbat će se i snimati djela s manjim komornim sastavima. Ipak, Orkestar treba biti vidljiv za javnost pa će objavljivati koncerte na društvenim mrežama. Zbog financija su svi projekti u prvom dijelu 2021. znatno smanjeni, a njihovo odvijanje će ovisiti o proračunu, odnosno o turističkoj sezoni. Vjeruje da će epidemiološka situacija biti bolja te da će se dolaskom posjetitelja i većim prihodima od prodaje, omogućiti odvijanje programa u Kneževu dvoru. Sukladno tome međunarodni glazbeni festivali, a čijih je Orkestar organizator, bi se trebali održati, zaključuje Milat.
ŠTO NAS OČEKUJE U KULTURNOJ 2021.? Pandemija i smanjeni budžeti diktiraju program gradskih ustanova
Dubrovački muzeji u 2021. nastavljaju s obavljanjem poslova nabave muzejske građe, istraživanja, stručne i znanstvene obrade te njezine sistematizacije u zbirke, trajne zaštite muzejske građe, muzejske dokumentacije, kao i baštinskih lokaliteta te nalazišta, izdavačke i edukativne djelatnosti. Najznačajniji pojedinačni projekt je osuvremenjivanje dijela postava Pomorskog muzeja, uključujući nadopunu dječjeg kutka interaktivnim igrama. U ovoj je godini planirana i realizacija triju izložbi iz fundusa te jedne gostujuće izložbe, dva gostovanja u drugim muzejskim institucijama u Hrvatskoj, kao i izložba najboljih baštinskih dostignuća u protekloj 2020.
U sklopu ovogodišnje Noći muzeja 2021., na mrežnim stranicama Dubrovačkih muzeja bit će predstavljena virtualna izložba #karantenadubrovnik2020. koja je rezultat lanjskog dokumentiranja života stanovnika Dubrovnika i okolice u jedinstvenim okolnostima izolacije i karantene, uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19. U planu su ‘Konavle u 19. i 20. stoljeću na fotografijama iz privatnih zbirki’ koje imaju za cilj prezentirati način života u Konavlima, s posebnim naglaskom na selo Popoviće. Izložba ‘Biseri južnog mora, Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća’ pa će predstaviti cjelovit pogled na dvadeseto stoljeće dubrovačkog turizma.
Na ‘Cvijetu u kamenu’ bit će prikazani ulomci pleterne ornamentike s cvjetnim motivima iz fonda Ranosrednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja dok će se u suradnji s međunarodnom konferencijom The Best in Heritage održati i izložba ‘Najbolji u baštini – Utjecajni projekti’. U Kneževom dvoru dubrovačkoj publici predstavit će se Izložba Državnog arhiva u Zadru ‘Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeću’ te je istovremeno u okviru izdavačke djelatnosti predviđena realizacija kataloga zbirke Gravirana keramika.
– Svakako treba istaknuti da nastavljamo raditi na našim velikim projektima Arheološkog muzeja na Pustijerni i novoga stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja. U prvom slučaju uz veliku podršku Grada Dubrovnika i Zavoda za obnovu, a u drugome uz podršku Zavoda za povijesne znanosti HAZU. Započeli smo i pripremne radove za veliku obljetnicu koja je pred nama. Naime, sljedeće godine Dubrovački muzeji obilježavaju 150. godišnjicu osnutka i cjelokupni ćemo program u 2022. posvetiti upravo Dubrovačkim muzejima – naglasila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Julijana Antić Brautović.
Dubrovačke knjižnice ove godine obilježavaju 80. jubilej koji će započeti na obljetnicu 2. veljače svečanim koncertom kvarteta Sorkočević i predstavljanjem izdanja prijevoda epilija Ilije Crijevića ‘O Epidauru’. Kako nam je rekla ravnateljica Jelena Bogdanović, nastojat će realizirati planirane programske aktivnosti kao što su ‘Amor u knjižnici’ – natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu u veljači. Tu je i rad s čitateljskim klubovi za mlade i odrasle kao i radionice informacijske i informatičke pismenosti za osobe treće životne dobi, radionice engleskoga jezika za početnike i napredne kao i radionice s djecom za poticanje čitanja, pripreme za ispit iz fizike na državnoj maturi.
ŠTO NAS OČEKUJE U KULTURNOJ 2021.? Pandemija i smanjeni budžeti diktiraju program gradskih ustanova
80. obljetnica Dubrovačkih knjižnica
– Nastavljamo suradnju i ove godine s lokalnim udrugama, piscima pa ćemo izlagati djela dubrovačkih slikara, najprije Lukše Baričevića, zatim Josipa Škerlja, Josipa Ivanovića i drugih. Dakle, nastojat ćemo i dalje provoditi naše tradicionalne programe i manifestacije. No, ono što bih kao najvažnije u 2021. izdvojila je svečano obilježavanje 80. obljetnice Dubrovačkih knjižnica tijekom cijele godine i održavanje 3. Susreta konzervatora-restauratora arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru u organizaciji Znanstvene knjižnice koji smo prebacili sa studenoga 2020. na svibanj 2021. u nadi kako ćemo ovoga puta uspjeti realizirati planirani program – komentirala je Bogdanović.
U Domu Marina Držića u razdoblju pred nama plan je izdati treći dio integralnog strip izdanja ‘Dunda Maroja’ ilustratora Dubravka Kastrapelija te integralni engleski prijevod ‘Novele od Stanca’ u prijevodu Filipa Krenusa čime će se, kaže nam njegov čelni čovjek Nikša Matić, nadovezati na englesku inačicu ‘Dunda Maroja’ kojom je obilježena četiristopedeseta obljetnica komediografove smrti. Radni naslov prijevoda bit će ‘A Fooled Fool’. Osim spomenutog, u 2021. Vidrin dom pripremit će izložbu crteža likova iz djela Marina Držića muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje ‘Za ugodit zlu bremenu…’, a provodit će se i projekti ‘Stav’mo pamet na Držića’ te Dar.sa.
– U novom tematskom vođenju, ‘Lokacije renesansnog Dubrovnika’ u središtu pažnje su pučki običaji, ceremonijali državne vlasti Dubrovačke Republike te crkvene procesije. I dalje posjetitelji upoznaju svakidašnji život, ali ovaj put kroz svečanosti različitih vrsta tj. kroz ‘živi teatar’ koji je također bio inspiracija Marinu Držiću – dodao je Matić. Folklorni ansambl Linđo u 2021. kao najvažniji događaj namjerava održati slavljenički, obljetnički koncert povodom 55. obljetnice koju su ostvarili 2020., ali zbog epidemiološke situacije se on morao odgoditi. Tradicionalno će na njemu nastupiti sve generacije Linđovaca, a odvit će se u sklopu programa 72. Igara.
Ljetni termin i koncert na otvorenom smatraju najprimjerenijim te će u istom terminu održati svečanu sjednicu ansambla. No, vratimo se u prvo tromjesečje godine kada će u razdoblju Korizme predstaviti notno izdanje ‘Korizmeni napjevi Dubrovačke biskupije’, zbirku obrada autora Krešimira Magdića koje su također lani odgodili. Kao novi projekt, objašnjava ravnatelj Vlaho Kljunak, planiraju zbirku obrada ‘Marijanske pjesme za klape i zborove’ istog autora. Plan je i rad na monografiji Folklornog ansambla Linđo. Za Svjetski dan glazbe u lipnju na rasporedu je vokalno-instrumentalni koncert na kojem se nadaju da će im se pridružiti glazbenici i pjevači – veterani. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, zaključuje Kljunak.
ŠTO NAS OČEKUJE U KULTURNOJ 2021.? Pandemija i smanjeni budžeti diktiraju program gradskih ustanova
Cilj je održati i uobičajeni humanitarni koncert uz blagdan sv. Lucije, a ako im prilike dozvole, održat će i onaj najmlađih sastava, plesača i glazbenika u lipnju. Uz sve navedeno važno je reći, podvlači ravnatelj FA Linđo, da im je trenutno onemogućen rad s najvećim dijelom članova. Plesači i pjevači amateri od kraja studenog 2020. ne održavaju probe. Ipak, Vlaho Kljunak se nada da će sezona krenuti sukladno najoptimističnijim najavama te će imati što više nastupa za turiste i da neće zbog financija morati odustati od planova. ‘Siguran sam da ćemo nakon ove preduge pauze znati odgovoriti na sve izazove koji nas očekuju i vrlo brzo dostići razinu izvedbe koji se od nas očekuje’, iznosi.
Proračun svih gradskih ustanova za ovu godinu je, pa tako i onaj Kinematografa, u dobroj mjeri smanjen u odnosu na izvorni proračun iz 2020. Rezanja se između ostalih aktivnosti u velikoj mjeri odnose i na programsku djelatnost, pripovijeda nam ravnatelj Nikša Konsuo. Ona je, donosi, tematski razdijeljena u nekoliko cjelina. Počevši od nezavisnog i europskog filma, gledat ćemo naslove iz tematskih večeri kinotečnog programa i Retro đira, preko Redatelja u gostima, presjeka bollywoodske kinematografije te Žena u fokusu, Kina Mediteran, festivalskih repertoara – ZFF putuje, Motovun putuje i Vukovar FF – Gradu prijatelju do projekcija u okviru DokuKina.
Novi filmski naslovi?
– Od svega navedenog najviše bih istaknuo jubilarni 10. Dubrovnik Film Festival u listopadu 2021. za kojeg se nadamo da će se obilježiti u donekle ‘starom normalnom’ načinu funkcioniranja. Što se tiče najava novih filmskih naslova, one su u velikoj mjeri nepredvidive – distributeri nam skoro pa svakodnevno šalju obavijesti iz filmskih studija o otkazivanju, odnosno odgađanju premijera koje su zakazane za neko dogledno doba. Ono što jest sigurno, to je naš tjedni program, kojeg naši sugrađani mogu u svakom trenutku pregledati na www.kinematografi.org – dodao je Konsuo.
Imajući u vidu stanje gospodarstva te stanja smanjenje proračuna Grada Dubrovnika prilagođen je i Plan te program rada Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik za 2021. godinu. Nastavit će se sa skupljanjem građe, zaštita građe, izrada muzejske dokumentacije, digitalizacija, nadopuna muzejskih kataloga Zbirki, obogaćivanje stalnog postava, održavanje izložbe i izložbenih prostora u neobnovljenoj tvrđavi Imperijal koji, priča nam ravnateljica Varina Jurica Turk, iziskuju velike napore nakon prodora oborinskih voda tijekom zime, a uz to im valja napraviti daljnji stručni rad, izložbenu, izdavačku i edukativnu djelatnost te druge redovite poslove.
U sklopu programske djelatnosti Turk izdvaja programe koje tradicionalno pripremaju povodom 5. kolovoza i 6. prosinca. Za prvi datum planira se predavanje naslova ‘Ratne dubrovačke postrojbe, 163. dubrovačka brigada – 30. ta obljetnica osnutka’ kojeg će održati viši kustos i dragovoljac Domovinskog rata, časnik Hrvatske vojske Mišo Đuraš i Veselko Gabričević, jedan od ratnih zapovjednika 163. dok će uz 6. prosinca, a s obzirom na 30. obljetnicu od početka Domovinskog rata, posebno mjesto u izdavačkoj djelatnosti zauzeti cjelovit stručni prikaz događaja na širem dubrovačkom području tijekom 1991. i uspješne herojske obrane Grada, koju će javnosti predstaviti na sam Dan dubrovačkih branitelja.
Izložba Muzeja Domovinskog rata Srđ
– Sve ostale djelatnosti i drugi programi ovisit će o stanju proračuna Grada Dubrovnika i Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik te daljnjeg razvoja situacije s koronakrizom – tumači Turk. Slična situacija je i u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik gdje 2021. namjeravaju iskoristiti za nastavak terenskih istraživanja i prikupljanja materijala za zbirke kukaca, algi i riba. Povodom manifestacije Noć muzeja 2021. otvorit će izložbu iz fundusa pod nazivom Mozaik bioraznolikosti, a u drugom dijelu godine planirane su još tri izložbe ‘Tajne mora’, ‘Cvijet u kamenu’ i Terenski dnevnik’. Iz edukativnog programa ravnateljica Ana Kuzman pak izdvaja izradu pedagoškog vodiča.
– Pod nazivom ‘Učimo o prirodi kroz stihove u boji’ u njemu se kroz deset pjesama u rimi obrađuju teme poput bioraznolikosti, važnosti očuvanja planeta Zemlje, kukaca, ptica i drugih životinja koje možemo sresti u prirodi oko nas – govori. Umjetnička galerija Dubrovnik u godini pred nama, kaže njen prvi čovjek Tonko Smokvina, planira realizaciju izložbe ‘Ovo i ono’, jednog od najzanimljivijih hrvatskih kipara mlađe generacije, Denisa Kraškovića kustosice dr. sc. Rozane Vojvoda. Izložba bi ponudila presjek kroz njegovo kiparsko stvaralaštvo u vremenskom rasponu od dvadesetak godina, gdje će biti zastupljeni i drugi mediji kojima se umjetnik izražava.
– Planirana je i izložba renomiranog hrvatskog slikara, Eugena Varzića, kustosa dr. sc. Vinicije Lupisa u kojoj će biti riječ o hiperrealistički naslikanim radovima koji poniru u sferu intimnog, osobnog i svakodnevnog. Što se pak dubrovačkih umjetnika tiče, tu je izložba Ivane Pegan Baće, kustosice Petre Golušić, potom izložba Nikoline Šimunović kojom umjetnica obilježava dvadeset godina izlaganja, a čija je kustosica dr. sc. Anita Ruso, kao i izložba ‘Dubrovački koloristi 1918 -1945 iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik’, čija je kustosica Andrea Batinić Ivanković. U nakladničkom djelu programa planirana je realizacija tiska monografije Toma Gusića i monografije Dubravke Lošić – zaključio je.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 20. siječnja 2021.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist